Pengaruh ‘haiwan selebriti’ di media sosial

WASHINGTON – Punya jutaan pengikut di Instagram, menjana keuntungan lumayan untuk tuannya dan hidup sebagai ‘haiwan selebriti’ kesayangan.

Grumpy Cat, Lil Bub, Boo the Pomeranian dan Doug the Pug adalah beberapa haiwan bintang internet, yang melakukan segala-galanya daripada menyokong kempen amal untuk mempromosi jenama utama dan banyak lagi.

Kematian Lil Bub pada minggu ini, seekor kucing dengan lidahnya sentiasa terjulur disebabkan keabnormalan genetik, mencetuskan emosi yang memaparkan pengaruh internet untuk membangkitkan mengenai apa-apa sahaja kepada status kegilaan.

“Lil Bub adalah sinar kegembiraan dalam hidup saya dan juga orang lain,” kata seorang pengguna Instagram, yang menggunakan nama @missmaddyg.

Lil Bub mula popular selepas diambil sebagai haiwan peliharaan pada 2011, apabila tuannya, penerbit muzik Mike Bridavsky, mula menyiar gambar dan mengemaskini status mengenainya di Instagram.

Kucing selebriti Internet Lil Bub yang terkenal dengan penampilan unik bersama tuannya, Mike Bridavsky pada acara CatConLa di Los Angeles, California baru-baru ini. – AFP

Kisahnya berjaya mengumpul tiga juta pengikut di Facebook, 2.4 juta di Instagram dan lebih 800,000 di Twitter.

Kepopularan Bub akhirnya menarik perhatian para saintis.

Pada Mei 2015, para penyelidik di Universiti Missouri menyusun semula genomnya sebagai sebahagian daripada projek untuk menentukan jenis genetik yang telah menyebabkan kecacatannya.

Bridavsky juga memulakan satu dana nasional untuk haiwan kesayangan berkeperluan khas, yang pertama ditubuhkan, dengan Bub menjadi dutanya.

“Bub telah mencatat perbezaan besar dalam kebajikan haiwan dunia dan kehidupan berjuta-juta orang di seluruh dunia,” tulis Bridavsky di Instagram, mendapati dana itu berjaya mengumpul AS$700,000 untuk ‘haiwan berkeperluan,’ dengan AS$75,000 dikumpul pada tahun 2018 sahaja.

Sepanjang tempoh hayatnya, kucing berpangkalan di Indiana itu meminjam pengaruh bintangnya kepada beberapa kempen amal yang disokong oleh Greenpeace dan Persatuan Pencegahan Kekejaman Haiwan Amerika (ASPCA).

Sejak 2013, Lil Bub juga telah menjadi duta kempen bersama Layanan Etika Haiwan (PETA) yang mempromosi pemandulan dan pengambilan haiwan peliharaan, bertentangan dengan pembelian baka terkenal.

Lil Bub ‘menggunakan kepopularannya untuk menjadikan dunia satu tempat yang lebih baik untuk haiwan,” kata PETA dalam ciapan mereka. “Menghormati peninggalannya dengan tidak melupakan pesanannya: sentiasa mengambil, jangan membeli.’

Sementara pengarah kempen PETA Ashley Byrne mengalu-alukan usaha sama kebajikan pempengaruh haiwan kesayangan, beliau juga berkeras bahawa usaha itu tidak seharusnya menjejaskan kesejahteraan haiwan kesayangan.

Tidak ada sesiapa yang harus ‘melayan haiwan sebagai aksesori atau pemilikan suka-suka,” beritahunya kepada AFP, Sebaliknya, ‘adalah penting untuk orang yang mempunyai haiwan di internet supaya menggalak pengikut mereka melayan haiwan sebagai seperti ahli keluarga.’

Itu yang akan menjadikan pempengaruh haiwan amat berjaya, menurut pengurus bakat haiwan, Loni Edwards.

“Haiwan peliharaan menambah hormon endorfin dan membuat orang berasa gembira,” kata Edwards.

Sebelum kematiannya, Lil Bub menjadi bintang dalam kempen iklan pakaian dan kopi untuk jualan ‘Black Friday.’ – AFP