Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Pengasas bersama OpenAI tubuh syarikat AI baharu

  CALIFORNIA, 21 JUN – Salah seorang pengasas OpenAI, Ilya Sutskever, yang terlibat dalam usaha yang gagal untuk menolak Ketua Pegawai Eksekutif Sam Altman, berkata beliau memulakan syarikat kecerdasan buatan (AI) yang berfokuskan keselamatan.

  Sutskever, penyelidik AI yang dihormati yang meninggalkan pembuat ChatGPT bulan lepas, berkata dalam siaran media sosial hari ini bahawa beliau telah mencipta Safe Superintelligence Inc. dengan dua pengasas bersama. Satu-satunya matlamat dan tumpuan syarikat ialah membangunkan ‘kebijaksanaan’ dengan selamat – merujuk kepada sistem AI yang lebih pintar daripada manusia.

  Syarikat itu berikrar untuk tidak terganggu oleh pengurusan ‘overhead’ atau kitaran produk, dan di bawah model perniagaannya, kerja mengenai keselamatan dan keselamatan akan “terlindung daripada tekanan komersial jangka pendek,” Sutskever dan pengasas bersamanya Daniel Gross dan Daniel Levy berkata dalam satu kenyataan yang disediakan.

  Ketiga-tiga mereka berkata Safe Superintelligence ialah syarikat Amerika yang berakar umbi di Palo Alto, California, dan Tel Aviv, “di mana kami mempunyai akar yang mendalam dan keupayaan untuk merekrut bakat teknikal terbaik.”

  Sutskever adalah sebahagian daripada kumpulan yang membuat percubaan yang tidak berjaya tahun lalu untuk menyingkirkan Altman. Rombakan bilik lembaga itu, yang Sutskever kemudiannya berkata beliaukesal, juga membawa kepada tempoh pergolakan dalaman yang tertumpu pada sama ada pemimpin di OpenAI mengutamakan peluang perniagaan daripada keselamatan AI.

  Di OpenAI, Sutskever bersama-sama mengetuai pasukan yang menumpukan pada pembangunan AI yang lebih baik daripada manusia yang dikenali sebagai kecerdasan am buatan (AGI) dengan selamat. Apabila beliau meninggalkan OpenAI, beliau berkata bahawa beliau mempunyai rancangan untuk projek ‘sangat bermakna secara peribadi’, tetapi tidak memberikan butiran.

  Sutskever berkata bahawa ia adalah pilihannya untuk meninggalkan OpenAI.

  Beberapa hari selepas pemergiannya, ketua bersama pasukannya, Jan Leike juga meletak jawatan dan melemparkan kritikan di OpenAI kerana membiarkan keselamatan mengambil tempat duduk belakang kepada produk. OpenAI kemudiannya mengumumkan pembentukan jawatankuasa keselamatan, tetapi ia telah diisi terutamanya dengan orang dalam syarikat. – AP

  Logo OpenAI dipaparkan pada telefon bimbit dengan imej pada monitor komputer yang dihasilkan oleh model teks-ke-imej ChatGPT Dall-E, 8 Dis. 2023, di Boston. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...