Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Pengasas Theranos didapati bersalah

-

SAN FRANCISCO, 4 JAN – Bintang bioteknologi Amerika Syarikat (AS), Elizabeth Holmes telah disabitkan kelmarin kerana menipu pelabur dalam syarikat permulaan ujian darahnya, Theranos, kes berprofil tinggi yang dilihat sebagai dakwaan budaya lembah Silicon.

Holmes ialah contoh yang jarang berlaku bagi seorang eksekutif teknologi yang dibawa untuk membangun syarikat yang hampir jatuh, dalam sektor yang dipenuhi dengan syarikat yang mengalami kerugian wang dan pernah menjanjikan kekayaan yang tidak terperi.

Kesnya menjadi tumpuan utama dalam kesibukan yang menjadi ciri industri dan ketidakjujuran jenayah secara terang-terangan.

Juri mengambil masa tujuh hari perbincangan untuk mencapai keputusan mereka dan mendapati dia bersalah atas empat pertuduhan menipu pelabur untuk menyalurkan wang ke dalam apa yang dia dakwa sebagai sistem ujian revolusioner.

Namun ahli panel – yang telah mendengar bukti yang rumit – juga membebaskannya daripada empat pertuduhan dan tidak dapat membuat keputusan ke atas tiga yang lain.

“Keputusan bersalah dalam kes ini mencerminkan tanggungjawab Holmes dalam penipuan pelabur berskala besar ini dan dia kini mesti menghadapi hukuman atas jenayahnya,” kata peguam AS, Stephanie Hinds dalam satu kenyataan yang disediakan dan dibacakan di luar mahkamah oleh seorang wakil.

Holmes tidak membuat sebarang komen ketika dia meninggalkan mahkamah apabila ditanya sama ada dia berhasrat untuk membuat rayuan.

Individu berusia 37 tahun itu kini berdepan kemungkinan dipenjara selama 20 tahun bagi setiap sabitan. Beliau kekal dibebaskan menjelang perbicaraan lain menunggu syarat jaminannya minggu depan. Tiada tarikh ditetapkan untuk menjatuhkan hukuman. – AFP

Elizabeth Holmes telah disabitkan kelmarin kerana menipu pelabur dalam syarikat permulaan ujian darahnya, Theranos. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -