Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Pengawal dari Pakistan tuntut kewarganegaraan

  SYDNEY, 18 APRIL – Perdana menteri Australia hari ini berkata beliau akan mempertimbangkan untuk memberikan kewarganegaraan kepada seorang pengawal keselamatan Pakistan yang cedera dalam serangan pisau pusat beli-belah di Sydney.
   
  Pengawal itu, Muhammad Taha, dilaporkan berkata dia percaya dirinya ‘layak mendapat pengiktirafan dan pertimbangan untuk kewarganegaraan’ selepas ditikam.
   
  Dalam temu bual di sebelah katil dengan The Australian, Taha berkata dia diserang sejurus selepas pengawal keselamatan Pakistan, Faraz Tahir, salah seorang daripada enam orang yang terbunuh di kompleks beli-belah Westfield di Bondi Junction.
   
  Taha mempunyai visa siswazah yang akan tamat tempoh kurang daripada sebulan, kata akhbar itu.
   
  Pengawal itu dilaporkan mengetahui bahawa lelaki Perancis Damien Guerot, sejak digelar ‘lelaki tonggak’, telah ditawarkan kewarganegaraan tetap selepas video tular di media sosial menunjukkan dia menggunakan tonggak untuk menangkis penyerang. Ditanya dalam wawancara radio sama ada kerajaan Australia akan melayan permintaan kewarganegaraan Taha, Perdana Menteri Anthony Albanese berkata, “Ya, kami pasti akan memberikannya.”
   
  “Muhammad Taha yang berdepan dengan penyerang, Joel Cauchi, pada Sabtu lalu menunjukkan keberanian yang luar biasa,” kata perdana menteri.
   
  “Sejujurnya, itulah jenis keberanian yang kami ingin ucapkan terima kasih,” tambahnya. -AFP
   
  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...