Wednesday, February 1, 2023
32.3 C
Brunei

-

Pengawal selia Thailand luluskan penggabungan telekomunikasi

BANGKOK, 21 OKT – Pengawal selia telekomunikasi Thailand telah bersetuju untuk membenarkan penggabungan antara dua pembekal telefon utama negara itu dalam keputusan yang menimbulkan kebimbangan sama ada pengurangan persaingan akan menjejaskan kepentingan pengguna.

Perjanjian bernilai AS$7.3 bilion itu akan menggabungkan True Corp. dan DTAC yang lebih kecil, anak syarikat Telenor Group Norway. Entiti baharu itu, yang akan dipanggil NewCo, mempunyai kira-kira 51 juta pelanggan.

Penyedia telekomunikasi terbesar seterusnya, AIS, atau Perkhidmatan Maklumat Lanjutan, mempunyai 44 juta pelanggan.

True dimiliki oleh Charoen Pokphand (CP) Holding, salah satu konglomerat dikawal keluarga terbesar di negara tersebut. Ia mempunyai 32 juta pelanggan berbanding DTAC 19 juta.

Bagaimanapun, pemegang Saham True dan DTAC, atau Total Access Communication Plc., telah meluluskan pelan penggabungan pada April.

Langkah kawalan selia oleh Su-ruhanjaya Penyiaran dan Telekomunikasi Kebangsaan datang lewat kelmarin dalam sokongan undian 3-2, dengan pengerusi membuat undian penentu selepas lebih 10 jam perbincangan.

Suruhanjaya tersebut mengenakan syarat termasuk kawalan harga, mengekalkan perjanjian perkhidmatan semasa dan memerlukan pengembangan liputan 5G. – AP

Gambar fail menunjukkan pelawat duduk di pusat perkhidmatan telekom True di Bangkok, Thailand. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -