Pengedar jual daging beku luput tarikh diambil tindakan

OlehYusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 MEI – Berikutan penyebaran maklumat mengenai penjualan daging lembu beku dari Australia yang luput tarikhnya yang tular menerusi aplikasi media sosial WhatsApp, Autoriti Makanan Brunei Darussalam (BDFA) telah mengambil tindakan ke atas pengedar terbabit, dan mengarahkan daging tersebut ditarik balik daripada pasaran serta menghentikan penjualannya kepada orang awam.

Sementara itu, BDFA mengingatkan orang ramai, terutamanya pengedar dan penjual, supaya memastikan tarikh luput untuk barangan makanan seperti daging beku tidak melebihi 18 hingga 24 bulan dari tarikh haiwan disembelih.

Orang awam mesti melaporkan kepada BDFA sekiranya menemukan daging beku yang mempunyai tarikh pengeluaran yang telah dikoyak atau digores atau label tarikh yang telah luput.

BDFA juga memaklumkan perbuatan menjual makanan yang telah luput tarikhnya dan tidak selamat untuk dimakan atau menandakan sesuatu yang mengelirukan pada label, seperti mengoyak atau menconteng maklumat pada label, boleh didakwa di bawah Akta Kesihatan Awam (Makanan), Penggal 182, bab 9 ceraian (1) iaitu (a) sesiapa yang menyedia, menjual atau mengimport makanan yang mungkin memudaratkan kesihatan; (b) sesiapa yang menandakan label, membungkus, menyediakan, menjual atau mengiklankan makanan dalam cara yang palsu atau mengelirukan atau menipu kualiti, komposisi atau keselamatan makanan berkenaan. Jika disabit bersalah, individu terbabit boleh dihukum penjara lima tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali.

Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati dan peka apabila membeli makanan yang sudah diproses, dengan memastikan pakej dilabel dengan tarikh luput.

Untuk pertanyaan atau maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi BDFA di +673 2237417, 2237476 dan 2237314, atau e-mel [email protected] semasa waktu pejabat.