Pengeluar ceri Chile sasar pasaran China

SANTIAGO – Chile melancarkan musim ceri 2021-22 dengan menyasarkan China sebagai pasaran eksport utamanya dengan menaruh harapan kejayaan yang tinggi.

Perayaan Cherry Blossom baru-baru ini yang dianjurkan oleh Persatuan Pengeksport Buah Chile (Asoex), menarik pengusaha pertanian, dan wakil institusi dan pegawai.

Menteri Pertanian Chile Maria Emilia Undurraga, yang menghadiri acara itu, memuji pertanian, terutama penanaman buah, sebagai ‘jentera pembangunan bagi banyak wilayah di negara ini.’

Dengan pemikiran itu, adalah ‘asas’ untuk menilai peranan China dalam memindahkan pasaran makanan dengan permintaannya untuk ceri pada waktu tertentu tahun ini, yang juga “menyumbang kepada kesihatan dan kesejahteraan penduduk,” kata menteri itu.

Pegawai itu memberitahu Xinhua bahawa dia berterima kasih atas hubungan baik dengan juruteknik China yang membantu Chile menyesuaikan diri dengan keperluan import baharu untuk memastikan produk berkualiti masuk ke pasaran China.

Gambar fail bertarikh 19 Januari 2018 menunjukkan seorang pekerja bekerja di sebuah kilang Agricola Garces di Mostazal, Chile. – Xinhua

“Cara kami disambut bukan hanya oleh pihak berkuasa China, tetapi juga oleh orang-orang China, telah menjadi pengalaman yang sangat mempengaruhi,” kata Ronald Bown, presiden Asoex.

Mereka yang menghadiri perayaan Cherry Blossom yang diadakan di ibu pejabat Garces Fruit, pengeksport buah terkemuka yang terletak hanya 70 km ke selatan ibu kota Santiago, diberi lawatan berpandu ke lapangan dan kemudahan.

Duta Besar China ke Chile Niu Qingbao, yang juga menghadiri acara itu, mengatakan dia terkesan dengan kawalan mutu dan teknologi canggih yang digunakan dalam penanaman dan pemprosesan ceri.

Oleh kerana eksport ceri Chile ke China mengalami kemunduran tahun lalu kerana wabak COVID-19, pihak berkuasa mengadakan perbincangan tahun ini dan telah bersetuju untuk mengambil langkah yang diperlukan untuk mempromosikan perdagangan ceri dan produk pertanian lain, memastikan eksport memenuhi semua syarat keselamatan pasaran China.

Diplomat China itu mengatakan dengan usaha dari kedua belah pihak, dia berharap eksport ceri tahun ini akan sangat berjaya. Sementara itu, presiden Garces Fruit, Hernan Garces, mengatakan, “semua yang telah kita bina di sini telah mempertimbangkan pasaran China.”

Ceri Chile adalah “produk yang disukai oleh semua orang Cina yang telah kami bina bersama,” tambah Garces.

Patricio Toro, rakan pengasas Exportadora del Sur S.A., pengeksport buah lain, mengatakan dia mengeksport keseluruhan hasil ceri ke China.

“Selalu ada pertumbuhan dan kemajuan dengan China,” katanya, sambil menambah dia memiliki ‘harapan yang sama’ untuk 2021-22. – Xinhua