Pengeluaran Toyota dikurangkan 40 peratus

TOKYO, 19 OGOS – Toyota akan mengurangkan pengeluaran kereta sebanyak 40 peratus pada September tatkala kekurangan cip di seluruh dunia menjejas rantaian bekalan, menurut akhbar Nikkei Jepun hari ini.

Pengeluar kereta terbesar dunia itu merancang mengeluarkan kira-kira 900,000 kenderaan pada bulan depan, namun ia telah diubah kepada 500,000, kata Nikkei, tanpa memetik sumber. Penularan varian koronavirus Delta di Asia Tenggara juga telah menjejas pemerolehan alat ganti Toyota, menurut Nikkei.

Toyota tidak mempunyai sebarang komen. Pesaing syarikat Jepun itu juga dipaksa memperlahankan atau menghentikan pengeluaran buat sementara waktu disebabkan kekurangan bekalan cip.

Mikrocip adalah penting untuk sistem elektronik kereta moden, dan telah mengalami kekurangan bekalan sejak akhir tahun lalu.

Apabila pandemik meletus, pengeluar kereta mengurangkan tempahan dan pengeluar cip memindah pengeluaran kepada pengguna elektronik ketika orang berbelanja ke atas peralatan untuk bekerja dan bersantai di rumah – meninggalkan pengeluar kereta dalam situasi genting ketika permintaan untuk kenderaan meningkat.

Mulai awal bulan depan, Toyota akan menggantung operasi di beberapa kilang Jepun dan mengurangkan pengeluaran di Amerika Utara, China dan Eropah, kata Nikkei. – AFP