Pengembaraan penuh keajaiban dalam Onward

Oleh Adiiwira

Dalam kemelut penyebaran virus COVID-19, Disney dan Pixar telah menerbitkan sebuah filem animasi pengembaraan baharu, Onward.

Filem ini dilancarkan pada Khamis malam lalu dengan mendapat kutipan sebanyak AS$39 juta bagi hujung minggu ini dan berjaya menduduki carta teratas carta pecah panggung antarabangsa.

Namun akibat daripada penyebaran COVID-19 yang pesat telah memberikan kesan pada pergerakannya di luar negara. Filem ini mengumpulkan AS$28 juta daripada 47 pasaran asing, mewakili kira-kira 60 peratus daripada jejak antarabangsanya. Walau bagaimanapun, Onward tidak dilancarkan di kawasan-kawasan yang terjejas oleh koronavirus, termasuk China di mana pawagam ditutup, serta Korea Selatan, Jepun dan Itali.

Filem Onward ini mengisahkan tentang pengembaraan dua orang adik-beradik elf, iaitu Ian (dialih suara oleh Tom Holland) dan Barley Lighfoot (dialih suara oleh Chris Pratt). Pada dahulu kala, dunia penuh dengan keajaiban. Namun, seiring dengan perjalanan waktu, teknologi mulai berkembang hingga akhirnya amalan-amalan terdahulu dilupakan. Hingga suatu hari, Ian dan Barley Lightfoot menerima sebuah misi untuk menemukan kembali sisa-sisa keajaiban tersebut.

Hal tersebut dimulai ketika Ian mencapai usia 16 tahun, di mana ibunya (Julia Louis-Dreyfus) memberitahu Ian dan Barley memiliki hadiah istimewa daripada ayah mereka. Hadiah tersebut baru boleh diberikan ketika mereka berdua mencapai usia 16 tahun.

Filem animasi terbitan Disney dan Pixar Onward menduduki kedudukan teratas carta pecah panggung minggu ini. – Agensi
Filem Sonic the Hedgehog berada di kedudukan keempat dengan kutipan AS$8 juta. – Agensi
Filem baharu lakonan Ben Affleck ini berada di kedudukan ketiga pecah panggung. – Agensi
The Invisible Man hanya mampu bertahan selama seminggu di kedudukan teratas dan kini berada di kedudukan kedua carta. – Agensi

Ayah mereka, Wilden Lightfoot (Kyle Bornheimer) ternyata memberikan mereka sebuah tongkat ajaib, batu permata dan sepucuk surat. Dalam surat tersebut, Wilden mengatakan hadiahnya boleh membuatkan Ian dan Barley berkesempatan bertemu dengannya lagi dalam tempoh 24 jam dengan cara menyebutkan mantera ajaib.

Hal itu bagaikan hadiah terindah bagi Ian. Hal ini kerana, dia sama sekali belum pernah menjumpai ayahnya. Ketika Ian lahir, ayahnya sudah tiada. Ian langsung mengambil tongkat tersebut dan secara perlahan tongkat tersebut menunjukkan keajaibannya, namun keajaibannya terhenti yang hanya mampu mewujudkan bentuk separuh badan ayah mereka dari paras kaki hingga pinggang.

Barley mengatakan mereka harus melakukan pengembaraan untuk mencari batu permata baharu sehingga bagian tubuh ayah mereka boleh terbentuk sempurna. Hanya berbekal satu tongkat ajaib dan pengetahuan untuk menggunaknnya, Ian dan Barley memulai pengembaraan penuh menyeronokkan dan emosi.

Filem ini diarahkan oleh Dan Scalon, dan skrip yang ditulisnya dengan Jason Headley dan Keith Bunin. Filem tersebut juga terinspirasi dari hubungan bersama saudara lelakinya.

Onward mendapat ulasan yang positif, walaupun ia tidak begitu penerimaannya kurang meriah berbanding kebanyakan tajuk filem animasi Pixar yang lain. Ini merupakan pelancaran filem Pixar yang terendah sama seperti filem animasi mereka tahun 2015, The Good Dinosaur.

Malah, hasil kutipan tersebut merupakan jarang sekali terjadi pada Disney yang selalu menerbitkan filem-filem animasi hit seperti Inside Out, Coco dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, filem ini memiliki potensi pada minggu-minggu akan datang sebagai salah satu daripada beberapa pilihan untuk penonton keluarga, terutamanya ketika rehat musim bunga yang bermula tidak lama lagi. Filem Onward berjaya mendapat markah A- bagi CinemaScore, dan mendapat markah 86 peratus bagi Rotten Tomatoes. Daripada pemarkahan yang diperoleh itu dapat membuktikan para penonton menikmati filem tersebut.

“Kami sangat gembira mendapat pujian yang baik,” jelas Cathleen Taff, presiden pengedaran global Disney.

“Itu sesuatu yang sangat baik untuk kehidupan yang dijalankan di pawagam-pawagam,” tambahnya.

Dalam minggu yang sama, sebuah filem baharu berprofil tinggi terbitan Warner Bros., The Way Back juga telah dilancarkan dengan kutipan sebanyak AS$8.5 juta apabila ia dilancarkan di 2,718 buah teater. Filem ini dilakonkan oleh Ben Affleck, yang mengisahkan seorang buruh binaan menjadi jurulatih bola keranjang sekolah menengah.

Filem ini telah mendapat markah 85 peratus bagi Rotten Tomatoes daripada pengkritik dan mendapat gred B bagi CinemaScore.

Kedudukan filem terkini

Juara carta pecah panggung pada minggu lepas, filem terbitan Universal The Invisible Man kini menduduki carta ke-dua pada minggu ini dengan kutipan sebanyak AS$15 juta. Filem seram lakonan Elisabeth Moss ini telah mendapat kutipan AS$98.3 juta di peringkat global sehingga kini, termasuk AS$45.6 juta di luar negara. Filem ini memulakan hujung minggu ini dengan 18 pasaran baharu, termasuk Rusia (AS$1.4 juta), Malaysia (AS$700 ribu), Belanda (AS$500 ribu) dan Thailand (AS$200 ribu).

Diikuti dengan filem baharu The Way Back pada kedudukan ketiga carta.

Pada tempat keempat pula diduduki oleh filem Sonic the Hedgehog setelah empat minggu dalam carta pecah panggung dengan kutipan sebanyak AS$8 juta. Filem ini telah menghasilkan kutipan AS$140 juta yang mengagumkan. Di peringkat global, filem ini hampir mencecah AS$300 juta dengan jualan tiket pada masa ini AS$295.6 juta.