Pengganti sementara dibolehkan di pasar

Oleh Ak Zaki Kasharan 

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 NOV – Sebagai mana yang diketahui Pasar Pantai Jerudong telah dikenalpasti menjadi salah satu kluster penularan wabak COVID-19 di negara ini yang mana telah mengakibatkan para penjaja di pasar berkenaan terpaksa menjalani ujian swab COVID-19 dan dikuarantin.

Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong menjelaskan perkara ini pada sidang media harian COVID-19 di Dewan Al-’Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Oleh itu, pihak Jabatan Daerah Brunei dan Muara telah menghubungi para peniaga yang terbabit bagi bertanya jika mereka mempunyai saudara terdekat yang tidak tinggal serumah dengan mereka dan telah lengkap menerima vaksin COVID-19 untuk dipertimbangkan mengambil alih buat sementara waktu bagi menjalankan perniagaan mereka.

Walau bagaimanapun, Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri juga mengingatkan bahawa mereka yang akan menjalankan perniagaan tersebut buat sementara waktu juga hendaklah memiliki kod BruHealth yang berwarna hijau sahaja.

Di samping itu, para peniaga juga masih seperti sebelumnya adalah dikehendaki untuk menjalani ujian saringan ART sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Kluster Pasar Pantai Jerudong telah disenaraikan sebagai salah sebuah kluster aktif pada hari ini setelah mendapati sebanyak 15 kes baharu daripada kluster tersebut sekaligus menjadikan jumlah kluster aktif keseluruhan yang dicatatkan di negara ini setakat hari ini kepada sebanyak 142 kluster.

Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri ketika sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan. – Gambar oleh Muiz Matdani