Penggantung kot ringkas, menarik

Oleh Amri HTZ

Dalam dunia DIY, mereka sesuatu perhiasan bukanlah semata-mata sebagai salah satu sumber pendapatan sampingan malahan menjadi keseronokan bagi yang benar-benar meminati dan menjiwai bidang rekaan.

Bagi mereka yang sukakan kesempurnaan, ketika mereka sesuatu, material rekaan dijadikan tempat untuk mempamerkan aset mereka.

Setiap sudut dan permukaan perlu diberi perhatian agar tetap sempurna bagi memuaskan hati para penerimanya mahupun diri sendiri.

Barangan

Projek kali ini akan menumpukan kepada proses mereka penggantung kot yang cukup ringkas tetapi menarik. Untuk itu, sediakan barangan seperti kayu pilihan, mesin pemotong kayu, ketam kayu, dowel, pita pengukur, mesin bandsaw atau skroll, wood finish pilihan, kertas pasir, mekanisme penggantung pada dinding, alat vernier caliper atau scale, pensel penanda, mesin gerudi, pahat kayu dan gam kayu bagi merekanya.

Langkah

Pada langkah pertama pembuatan, kayu yang disediakan akan dipotongkan dengan ukuran yang diperlukan terlebih dahulu. Sebelum itu, pemilihan jenis kayu yang digunakan perlulah bertepatan dengan tema sesebuah ruangan di mana jika ia dihiasi dengan perhiasan berwarna cerah, penggunaan kayu berwarna gelap perlu dielakkan bagi menghindarkan kejanggalan.

Tetapkan mesin pemotong kayu pada ketinggian melebihi 3mm daripada ketebalan kayu. Ini bagi memastikan ketika berlakunya kecuaian dalam proses pemotongan, contohnya jari tanpa sengaja diletakkan pada bahagian atas permukaan kayu tempat pemotongan, kecederaan dapat diminimumkan. Selain itu ia juga bagi mengurangkan geseran pada bilah pemotong yang mampu memberi kesan pada permukaan potongan dan motor mesin.

Langkah mereka groove untuk kayu bahagian utama penggantung menggunakan mesin pemotong kayu meja.
Menggunakan kayu yang sama, kayu bahagian penggantung akan dipotong dengan sudut 45 darjah.
Mekanisme penggantung untuk dinding yang ditetapkan menggunakan skru pada bahagian belakang kayu utama.
Pasak daripada kayu bulat berukuran sama dengan lubang yang ditebuk ketika dalam proses dimasukkan pada lubang kayu bahagian utama dan penggantung.
Menebuk lubang untuk menempatkan pasak bagi kayu penggantung.

Ukuran kayu utama yang diperlukan dalam projek ini adalah 3 2/4”, ini memerlukan awda untuk menetapkan jarak rip fence daripada bilah pemotong dengan ukuran sedemikian. Gunakan vernier caliper bagi mendapatkan jarak yang tepat dan mudah. Sorong kayu menggunakan stick atau kayu ketika material mendekati bilah pemotong untuk mengendalikan proses potongan dengan lebih selamat. Manakala untuk panjang kayu, ukuran 35” diperlukan dalam projek ini.

Kayu yang telah dipotongkan pada langkah seterusnya akan direka dengan groove pada bahagian tengahnya. Tandakan ukuran 1” dari sisi kiri dan kanan kayu untuk mendapatkan ukuran tengah kayu berukuran 1 ¼”. Bahagian yang ditandakan tersebut akan dilorek dengan kedalaman ¾” menggunakan mesin pemotong kayu meja.

Jika awda tidak memiliki bilah pemotong untuk mereka groove, menggunakan bilah pemotong biasa juga mampu melaksanakannya dengan cara menyorongkan kayu pada bilah pemotong di mana bahagian tengah hendak dilorek. Selain itu, kedudukan rip fence juga perlu diubah mengikut kedudukan kayu yang hendak dibuangkan.

Dengan potongan berulang yang dilakukan, kini awda hanya perlu membuangkan bahagian tersebut menggunakan tukul atau pahat kayu. Bersihkan ruangan groove yang direka menggunakan pahat kayu diikuti dengan kertas pasir.

Langkah seterusnya ialah membentuk kayu tersebut di mana salah satu bahagian hujung akan berukuran 1 2/4” manakala satu lagi mempunyai ukuran asal. Dengan menandakan ukuran tersebut (1 2/4”), lakar garisan sepanjang permukaan kayu menyambungkan bahagian hujung kayu yang ditandakan dengan bahagian hujung yang satu lagi (3 2/4”).

Sementara bagi bahagian penggantung kot, kayu berukuran 1 ¼” x ¾” x 5” akan dipotongkan menggunakan mesin pemotong kayu. Salah satu bahagian hujungnya akan dipotongkan dengan sudut 45 darjah yang berfungsi sebagai penyekat kedudukan ketika ia digunakan untuk menggantungkan kot. Setelah memotongkannya, bahagian tersebut akan ditebuk dengan lubang untuk memasukkan pasak pada bahagian kayu utama. Kedudukan lubang tersebut perlulah pada bahagian tengah dan jarak kira-kira 1” daripada bahagian hujung.

Manakala untuk bahagian kayu utama, lubang dengan ukuran yang sama (ditebuk pada bahagian kayu penggantung) akan direka. Kedudukan setiap lubang yang ditebuk menggunakan gerudi perlulah ditetapkan dengan cara memberi ruangan setiap kayu bahagian penggantung dengan jarak 1” di antara satu dengan lain.

Tujuan memberikan jarak di antara kayu penggantung ini adalah untuk mereka ruangan bagi membolehkan kayu penggantung dikeluarkan menggunakan jari walaupun teknik sebenar untuk mengeluarkannya adalah dengan cara menekan bahagian bawahnya sahaja. Ini bagi memastikan jika ia sukar untuk dikeluarkan dengan cara menekannya sama ada disebabkan pasak yang dimasukkan terlalu ketat dan sebagainya.

Setelah menebuknya, bersihkan permukaan luaran dan dalaman di mana lubang ditebuk bagi memastikan serpihan permukaan kayu yang pecah dalam proses menebuknya tidak mengganggu mekanisme kayu penggantung. Selain lubang yang ditebuk, gosok keseluruhan permukaan kayu utama dan penggantung untuk mendapatkan permukaan yang lebih licin dan baik.

Bagi memastikan rekaan mendapat hasil yang terbaik, permukaan kayu rekaan perlulah disapukan dengan wood finish pilihan. Jika awda lebih suka permukaan kayu yang tampak berkilat, penggunaan cat jenis polyurethane atau lacquer merupakan pilihan tepat. Sementara bagi yang meminati permukaan kayu yang lebih natural tetapi mampu menimbulkan ira-ira yang terdapat pada permukaan kayu, menggunakan linseed oil sudah cukup memadai.

Sapukan sekurang-kurangnya dua lapisan wood finish pilihan bagi memberikan hasil yang terbaik dan pastikan setiap lapisan diberikan masa untuk mengering dan menyerap ke dalam kayu sebelum memberikan lapisan yang seterusnya. Bagi awda yang menggunakan bahan berasaskan minyak untuk pengemasan, pastikan lebihan minyak yang tidak menyerap dibersihkan menggunakan tisu atau tuala kering.

Langkah terakhir ialah menempatkan besi penggantung untuk dinding pada bahagian belakang kayu utama. Tetapkan menggunakan skru yang cukup pendek agar tidak menembusi bahagian depan sekali gus boleh mengganggu kelancaran mekanisme penggantung ketika dibuka. Rekaan yang telah ditempatkan di tempat yang bersesuaian tersebut kini boleh digunakan sekali gus menjadikan ruangan tersebut lebih teratur.