Penggemar cari penyelesaian di bawah satu bumbung

DARMSTADT – Sebuah bengkel dengan siling yang tinggi di Darmstadt biasanya terbuka kepada sesiapa sahaja – daripada para penggemar yang mencuba jentera atau teknik baharu hingga pekerja yang baru menceburi bidang teknologi tinggi yang menguji cuba prototaip.

Semasa pandemik koronavirus, bengkel tersebut telah dijadikan sebagai pusat untuk membuang bahagian plastik yang dibuat di rumah oleh sukarelawan dan digunakan untuk memasang pelindung muka yang mereka kirimkan kepada pekerja kesihatan di seluruh Jerman dan bahkan sejauh kem pelarian di Greece.

Rangkaian yang digelar sebagai German MakerVsVirus – diperluaskan hingga ke Austria dan Switzerland dan dimudahkan lagi dengan perkongsian bahasa yang sama – mengumpulkan sekitar 7,000 peminat yang menggunakan pencetak 3D mereka sendiri atau alat lain untuk menghasilkan peralatan perubatan yang sangat diperlukan.

Dengan pekerja kesihatan di seluruh dunia sedang bergelut mencari perisai pelindungan, penutup hidung dan mulut atau gaun di tengah-tengah kekurangan bekalan kerana koronavirus, para pakar teknologi telah melangkah untuk membantu mengisi jurang tersebut.

Ahli fizik, Nico Neumann, yang telah menukar bengkel sementara menjadi hab MakerVsVirus, berkata: “Bagi saya, ia bermula dengan lima buah pelindung muka bagi latihan amali perubatan bapa saudara saya.

Nico Neumann bersama dengan Adrian Haakh pada mulanya menghasilkan lima pelindung muka bagi latihan perubatan bapa saudaranya dan kemudian berkembang sehingga mengirimkan sekitar 1,600 pelindung muka kepada pengguna di rantau itu pada akhir bulan April.- AFP
Pencetak 3D yang digunakan untuk pelindung muka yang sangat diperlukan ketika ini.- AFP
Terdapat 180 buah MakerVsVirus di seluruh Jerman yang menghasilkan kira-kira 100,00 buah pelindung muka yang siap untuk dihantar.- AFP

“Kemudian perkhidmatan penjagaan datuk saya menginginkan beberapa buah (pelindung muka), dan kami mula menyedari bahawa ada rangkaian ini di Jerman ‘yang siap untuk digerakkan’.

“Kami bermula sebagai individu persendirian dan seseorang yang memerlukan bantuan,” tambahnya.

Pada akhir April, Neumann dan pasukannya telah mengirimkan sekitar 1,600 pelindung muka kepada pengguna di rantau ini.

Angka itu lebih mengejutkan jika sumbangan dari semua 180 buah MakerVsVirus di seluruh Jerman diambil kira – kira-kira 100,000 buah pelindung muka telah dihantar dalam beberapa minggu terakhir.

Melebihi jangkaan

Ketika memunggah berpuluh-puluh bahagian plastik baik dari pencetak 3D di sebuah firma yang terletak di luar bandar, Stefan Herzig berkata: “Situasi ini benar-benar membebankan semua orang.

“Ia adalah perasaan yang hebat kerana dapat membantu, walaupun sumbangan saya ini dikira kecil.”

Bahagian-bahagian plastik diletakkan di atas meja di pintu masuk bengkel yang mengandungi label yang dicetak dengan kemas untuk dokumen pesanan baharu, bahagian plastik yang baru dihantar dan pelindung muka yang dipasang siap untuk dihantar.

Setiap pelindung muka terdiri daripada kepingan lut sinar yang fleksibel, bahagian atas dipasang dengan plastik yang dicetak 3D dan diikat di kepala dengan tali elastik. Bahagian plastik 3D yang lain dicetak bahagian bawah untuk membantu topeng mengekalkan bentuknya.

Walaupun beberapa komponen buatan sendiri rapuh atau cacat, komponen-komponen yang sesuai dengan standard cukup kuat untuk menahan pembasmian kuman dan penggunaan berulang kali.

Selain menolong institusi perubatan dan lainnya, penghantaran pelindung muka telah sampai ke kem pelarian yang terkenal di pulau Lesbos, Greece.

Pertubuhan dalam talian mengumpulkan ‘semua karakter berbeza’ yang mahir dalam mencari penyelesaian teknikal untuk membuat peralatan yang sangat di perlukan, kata Neumann.

Dia sendiri harus mengatur kerja sukarela di samping kerja sepenuh masanya untuk mengembangkan optiknya.

“Sekarang waktu tidur saya tidak mencukupi malah masa terluang pada hujung minggu juga sudah tiada,” kata Neumann.

Dengan lebih banyak firma yang semakin meningkat untuk memenuhi pesanan pelindungan muka yang besar, bekas penggemar kini menangani kumpulan kecil dan lebih banyak barang khusus.

Tawaran baharu termasuk penyesuaian yang boleh memuatkan dispenser dari satu jenama pembasmi kuman ke bekas daripada yang lain kerana hospital menggunakan apa sahaja bekalan yang mereka dapat.

Satu lagi pengubahsuaian adalah cangkuk plastik untuk melegakan ketegangan pada bahagian telinga yang sakit akibat memakai penutup muka sepanjang hari.

“Dalam keadaan ini di mana hampir semua masa lapang, kita harus bertindak balas dengan lebih fleksibel jika anda harus menukar keseluruhan produksi syarikat,” kata Neumann.

“Ini adalah perkara di mana kami dapat membantu dengan cepat menggunakan pencetak 3D kami”.- AFP