Penggiat seni bergabung dalam Doa Untukmu Rohingya

KUALA LUMPUR – Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) telah berjaya mengumpulkan seramai 1,000 anak seni termasuklah artis, seniman, pelukis, pemuzik dan pemuisi dalam satu acara sebagai menyatakan rasa prihatin dan sokongan terhadap nasib umat Islam Rohingya di Myanmar yang sedang dizalimi dan ditindas.

Bermula pada jam 2 petang, Doa Untukmu Rohingya yang diadakan di Laman Santai, Istana Budaya Ahad bersempena tahun baharu 2017, menyaksikan persembahan berupa nyanyian dan deklamasi puisi oleh para karyawan yang terlibat selama 10 jam sehingga jam 12 malam.

“Program bersifat kemasyarakatan ini adalah himpunan rasa yang bergulir dalam diri para seniman tanah air yang turut terkesan setelah melihat apa yang berlaku di Myanmar. Justeru WHAM mahu menggabungkan suara-suara hati itu untuk diluahkan dengan satu suara iaitu Doa Untukmu Rohingya,” kata Tengku Khalidah Tengku Bidin, Presiden WHAM.

WHAM telah membuka peluang kepada anak muda untuk meluahkan rasa terhadap isu penindasan umat Islam Rohingya ini melalui puisi, pantun, gurindam dan sebagainya melalui fanpage Facebook persatuan itu dan sebanyak 100 karya terpilih telah dideklamasikan oleh artis dan seniman tanah air semasa acara.

Karya-karya asli nukilan orang ramai ini menurut WHAM berkemungkinan dibukukan menjadi khazanah seni bangsa buat tatapan generasi akan datang.

Turut hadir meminjamkan sokongan ialah Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Antara artis dan penggiat seni yang melakukan persembahan sama ada nyanyian atau deklamasi puisi ialah Datuk Rosyam Nor, Datuk Siti Nurhaliza, Ayai, Awie Rafael, Neelofa, Haiza, Dina Nazir, Aizat Amdan, Mark Adam, Tomok, Erra Fazira, Johan Ashaari, Zarul Umbrella dan Najwa Latiff.

Antara persembahan deklamasi yang mendapat perhatian adalah daripada Prof Madya Dr Lim Swee Tin, Zainal Rashid Ahmad, Datuk Rahman Shaari, Datuk Freddy Fernandez, Sasterawan Negara Datuk Dr Zurinah Hassan dan anakanda beliau Raihani, Nora Ariffin, Amy Search, Tengku Khalidah Tengku Bidin, Nabil Ahmad, dan Janna Nick.

Persembahan daripada Kumpulan Sahabat dengan lagu “Selamat Malam Rohingya” sambil ditemani oleh anak-anak yatim piatu Rohingya sungguh menyentuh rasa.

Tiada gambaran yang dapat difikirkan apabila penyanyi kumpulan itu, Syed Amran Al-Yahya memberitahu para pengunjung yang hadir ada dalam kalangan anak-anak kecil ini terjaga dan menangis pada malam hari kesan daripada trauma yang mereka hadapi akibat penindasan yang berlaku kepada mereka dan keluarga mereka.

Doa Untukmu Rohingya juga bersifat amal dan secara tidak langsung mengumpul dana daripada pelbagai pihak untuk disalurkan kepada tabung-tabung yang telah diwujudkan. – Bernama