Penggodam ceroboh 57 juta pengguna Uber

SAN FRANCISCO, 22 Nov – Semalam Uber telah memaklumkan bahawa penggodam telah menceroboh maklumat peribadi yang dimiliki oleh 57 juta orang penumpang dan pemandunya yang telah disembunyikan dalam masa setahun.

“Perkara ini tidak patut berlaku dan saya tidak akan membuat sebarang alasan mengenainya,” menurut kenyataan ketua eksekutif Dara Khosrowshahi, yang telah mengambil alih syarikat tersebut pada Ogos lalu.

Dua orang ahli dari pasukan keselamatan maklumat Uber yang “menerajui respons” termasuk tidak memberi amaran kepada pengguna bahawa maklumat mereka telah dicerobohi sudah dipecat yang berkuatkuasa semalam dari syarikat yang berpangkalan di San Francisco, menurut Khosrowshahi.

Tambahnya lagi, beliau baru sahaja dimaklumkan baru-baru ini mengenai orang luar telah mencerobohi server perkomputeran awan yang digunakan oleh syarikat itu dan telah memuat turun sejumlah besar maklumat.

Fail-fail yang dicuri termasuk nama, alamat e-mel, nombor telefon penumpang dan nama serta maklumat lesen pemandu yang melibatkan 600,000 orang pemandu, menurut Uber.

Gambar fail pada 15 Mac 2017 menunjukkan papan tanda perkhidmatan Uber di Lapangan Terbang LaGuardia, New York. Uber telah membongkar mengenai serangan penggodam yang telah menceroboh maklumat peribadi milik lebih 57 juta pemandu dan penumpang Uber. – AP

Uber telah membayar AS$100,000 kepada penggodam untuk menghapus maklumat tersebut, tidak memberitahu penumpang dan pemandu bahawa maklumat mereka telah dicerobohi, menurut sumber mengetahui situasi itu.

Pengasas bersama dan ketua yang digugurkan, Travis Kalanick dimaklumkan mengenai pencerobohan tersebut sejurus selepas insiden tersebut terbongkar tetapi mendedahkannya kepada orang ramai sehingga ketua Uber baru Khosrowshahi mendapat tahu mengenainya.

“Anda mungkin bertanya kenapa kami hanya membincangkannya sekarang, setahun kemudian,” beritahu Khosrowshahi.

Menurutnya lagi, “saya juga mempunyai soalan yang sama, oleh itu saya mengarahkan untuk menjalankan siasatan segera mengenai apa yang telah berlaku dan bagaimana kita menghadapinya.” – AFP