Penggubal undang-undang Tunisia luluskan kerajaan baharu

TUNIS, 2 SEPT – Parlimen Tunisia telah meluluskan kerajaan ketiga negara itu kurang dari setahun hari ini, mengatasi ketidakpuasan di kalangan penggubal undang-undang yang marah dengan bagaimana kerajaan dibentuk dan mengelak ancaman pilihan raya awal yang mengganggu.

Bekas menteri dalam negeri, Hichem Mechichi telah disahkan sebagai perdana menteri kabinetnya, yang dikuasai oleh teknokrat bebas, mendapat sokongan dari hampir dua pertiga wakil dewan kelmarin.

Mechichi, 46, berikrar untuk membangunkan semula ekonomi yang bergantung pada sektor pelancongan yang telah teruk terjejas akibat pandemik koronavirus dan berkata selepas undian bahawa kerajaannya akan mampu ‘bergerak ke hadapan’ dengan syarat tidak terganggu dalam ketegangan politik.

Parlimen Tunisia yang berbalah dan ramai penggubal undang-undang marah terhadap Mechichi memintas golongan politik utama dalam kabinetnya.

Tetapi parti Ennahdha Islamik, blok terbesar dalam parlimen, berkata beberapa jam sebelum undian mereka akan menyokong Mechichi ‘meskipun merasa keberatan’.

Ahli sains politik, Chokri Bahria berkata Mechichi akan mampu mengetuai kerajaan dengan ‘sokongan asas yang akan membolehkannya menstabilkan keadaan dalam beberapa bulan’.

Tunisia telah mendapat pujian selepas kisah kejayaan pemberontakan Arab yang telah melanda rantau tersebut pada 2011, menjatuhkan presiden yang lama memerintah, Zine El Abidine Ben Ali.

Tetapi sekarang dengan krisis sosial dan ekonomi, jumlah pengangguran rasmi adalah 18 peratus serta keperluan untuk bantuan baharu dari tabung Kewangan Antarabangsa. Mechichi, seorang peguam, telah menamakan hakim, ilmuwan, penjawat awam dan eksekutif perniagaan dalam kabinetnya. Ennahdha dan parti lain bagaimanapun menyeru kepada sebuah kerajaan ‘politik’ yang mencerminkan kestabilan parti dan kumpulan dalam parlimen. – AFP

Perdana menteri Tunisia, Hichem Mechichi memberi ucapan di parlimen di Tunis. – AP