Penghargaan buat pelopor kajian, penulisan sejarah Brunei

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 FEB – Bagi menghargai dan memberi penghormatan kepada Yang Berhormat Pehin Jawatan Dalam Seri Maharaja Dato Seri Utama Profesor Kehormat (Dr) Haji Awang Mohammad Jamil Al-Sufri sebagai seorang pelopor dalam kajian dan penulisan Sejarah Negara Brunei Darussalam, Persatuan Sejarah Brunei (PESEBAR) telah menerbitkan buku bertajuk Kesultanan Brunei Darussalam.

Buku berkenaan akan dilancarkan di Dewan Jawatan Dalam, Pusat Sejarah Brunei pada 27 Februari depan di mana koleksi khas akan disumbangkan kepada Yang Berhormat Pehin.
Pemangku Yang Di-Pertua PESEBAR, Dr Muhammad Hadi bin Muhammad Melayong mengumumkan perkara tersebut pada sidang media yang berlangsung di Pusat Sejarah Brunei di ibu negara, kelmarin.

Seterusnya Dr Muhammad Hadi turut menjelaskan bahawa buku tersebut merupakan ungkayah PESEBAR manakala penerbitannya ditaja oleh Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah.

Buku yang mengandungi 17 buah artikel yang disumbangkan oleh penulis tempatan dan luar negara tersebut akan merangkumi berbagai-bagai aspek yang berkaitan dengan sejarah, ekonomi, pendidikan dan kesusasteraan tentang Negara Brunei Darussalam, tambah Dr Muhammad Hadi.

Dr Muhammad Hadi semasa menjelaskan mengenai majlis pelancaran buku Kesultanan Brunei Darussalam kepada para wakil media yang hadir.