Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  ‘Pengiklanan tingkah laku’ Meta diharamkan di kebanyakan Eropah

  SAN FRANCISCO, 2 NOV – Pegawai Eropah meluaskan larangan terhadap amalan ‘pengiklanan tingkah laku’ Meta ke kebanyakan Eropah pada kelmarin, mewujudkan konflik yang lebih luas antara institusi yang mementingkan privasi benua dan gergasi teknologi Amerika itu.

  Pengiklanan tingkah laku, yang digunakan oleh Facebook dan Instagram Meta dalam kalangan banyak syarikat teknologi lain, melibatkan pemerhatian tingkah laku individu seperti tabiat menyemak imbas, klik tetikus dan penggunaan aplikasi, kemudian menggunakan data tersebut untuk membina profil untuk menyasarkan iklan.

  Keputusan oleh Lembaga Perlindungan Data Eropah mewakili peningkatan mendadak perebutan yang bermula di Norway, di mana pegawai privasi mengenakan denda harian sebanyak 1 juta kroner (kira-kira AS$90,000) ke atas Meta kerana mendapatkan data tersebut tanpa persetujuan yang mencukupi. Denda itu telah meningkat sejak 14 Ogos.

  Meta berkata ia telah bekerjasama dengan pengawal selia dan menunjukkan rancangannya yang diumumkan untuk memberi orang Eropah peluang untuk bersetuju dengan pengumpulan data dan, lewat bulan ini, untuk menawarkan perkhidmatan langganan tanpa iklan di Eropah yang akan menelan kos 9.99 euro (AS$10.59) sebulan untuk akses kepada semua produknya. Keputusan terbaru itu “secara tidak wajar mengabaikan proses kawal selia yang teliti dan teguh itu,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan berikutan tindakan lembaga Eropah itu.

  Tobias Judin, ketua bahagian antarabangsa di Pihak Berkuasa Perlindungan Data Norway, berkata langkah yang dicadangkan Meta mungkin tidak akan memenuhi piawaian undang-undang Eropah. Sebagai contoh, katanya, persetujuan perlu diberikan secara bebas, yang tidak akan berlaku jika pengguna sedia ada terpaksa memilih antara melepaskan hak privasi mereka atau membayar penalti kewangan dalam bentuk langganan.

  “Model perniagaan Meta bertentangan dengan undang-undang dan hak asasi pengguna, dan Meta tidak akan berundur dengan rela,” kata Judin melalui e-mel. “Mereka meneruskan aktiviti haram mereka sehingga hari ini, semata-mata kerana melanggar undang-undang adalah sangat menguntungkan.”

  Meta telah diserang mengenai privasi data untuk beberapa waktu. Pada bulan Mei, sebagai contoh, EU menampar Meta dengan rekod denda AS$1.3 bilion dan mengarahkannya untuk berhenti memindahkan maklumat peribadi pengguna merentasi Atlantik menjelang Oktober. Dan aplikasi berasaskan teks baharu gergasi teknologi itu, Threads, belum dilancarkan di EU kerana kebimbangan peraturan.

  Meta juga merupakan antara syarikat yang disasarkan EU di bawah peraturan digital baharu yang bertujuan untuk mengekang kuasa pasaran gergasi teknologi. Sebagai tambahan kepada pemilik Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google induk Alphabet dan induk TikTok ByteDance telah diklasifikasikan pada awal September sebagai ‘penjaga pintu’ dalam talian yang mesti menghadapi tahap penelitian tertinggi di bawah Akta Pasaran Digital blok 27 negara. – AP

  Pegawai Eropah meluaskan larangan terhadap amalan ‘pengiklanan tingkah laku’ Meta ke kebanyakan Eropah pada kelmarin, mewujudkan konflik yang lebih luas antara institusi yang mementingkan privasi benua itu dan gergasi teknologi Amerika. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...