Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Pengusaha bot pelancong diberi tempoh sebulan pasang AIS

LAHAD DATU, 18 Julai – Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) mewajibkan pengusaha bot pelancongan dan peranginan yang beroperasi di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone) memasang sistem pengesanan automatik (AIS) pada bot masing-masing dalam tempoh sebulan berkuat kuasa esok.

Komander ESSCom, Datuk Hazani Ghazali berkata perkara itu adalah sebahagian daripada pendekatan ESSCom untuk mempertingkatkan tahap keselamatan para pelancong yang menggunakan perkhidmatan bot pengusaha di ESSZone untuk melakukan perjalanan ke destinasi pulau-pulau peranginan serta aktiviti menyelam.

“Tempoh sebulan bermula daripada esok diberi kepada semua pengusaha bot pelancong dan pusat peranginan supaya menyediakan kemudahan berkenaan.

“ESSCom bersama agensi-agensi penguatkuasaan lain akan melaksanakan penguatkuasaan serta pemeriksaan terhadap semua bot pengusaha pelancongan dan resort,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Hazani tindakan tegas akan diambil terhadap pengusaha bot yang didapati masih gagal mematuhi arahan pemasangan AIS tersebut termasuk membatalkan lesen perniagaan mereka.

Hazani berkata pihaknya telah memberikan suatu tempoh yang cukup kepada semua pengusaha bot untuk memasang peralatan berkenaan bagi keselamatan bot mereka ketika berada di laut.

“Melalui AIS, pasukan keselamatan termasuk ESSCOM dapat memantau pergerakan dan tahap keselamatan bot-bot pengusaha semasa berada di perairan terutama yang dikategorikan sebagai kawasan panas yang terdedah dengan ancaman jenayah rentas sempadan seperti rompakan dan penculikan,” katanya.

Sementara itu, Hazani berkata pihaknya telah mengeluarkan satu garis panduan keselamatan lengkap kepada bot-bot pelancongan seperti yang diputuskan dalam Mesyuarat Koordinasi Jeti Pelancongan dan lain-lain aspek keselamatan maritim bot-bot pelancongan pada awal Februari ini.

“ESSCom turut mengedarkan garis panduan keselamatan bot-bot pelancongan sebagai rujukan dan panduan lengkap kepada semua pengusaha bot pelancongan yang beroperasi di ESSZONE,” tambahnya lagi. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -