Tuesday, May 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Pengusaha feri Labuan rayu subsidi bahan api

  LABUAN, 23 MAC – Satu daripada dua pengusaha feri Labuan merayu pemberian subsidi bahan api daripada kerajaan Persekutuan, bagi membantu mereka terus beroperasi. 

  Pengerusi Labuan Mainland Link Sdn Bhd Datuk Chin Hon Vui berkata setakat ini tiada sebarang subsidi bahan api diberikan kerajaan, walaupun permintaan telah dibuat berulang kali.

  Beliau berkata tambang feri tidak berubah sejak dua dekad lepas, walaupun pengusaha feri terpaksa berdepan dengan peningkatan bahan api dan kos penyenggaraan

  “Kami merayu kepada kerajaan untuk menimbangkan permintaan kami ini, kerana kami tidak mampu lagi menampung tekanan operasi dalam keadaan ekonomi sekarang.

  “Selama dua tahun iaitu ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan COVID-19, kami beroperasi mengangkut bekalan makanan dan gas dari tanah besar Sabah (melalui terminal feri Menumbok) ke Labuan, dengan tanpa subsidi daripada kerajaan,” katanya kepada Bernama, hari ini.

  Feri ro-ro beroperasi membawa kenderaan dan penumpang dari Menumbok, Sabah ketika melintasi kawasan pelabuhan Labuan semalam. – Bernama

  Menurut Chin surat rasmi kepada Kementerian Pengangkutan akan diserahkan dalam masa terdekat, bagi mendapatkan sokongan dan cadangan berhubung perkara itu.

  Sejak sekian lama pulau bebas cukai tersebut bergantung kepada bekalan makanan yang dibawa dari tanah besar Sabah menggunakan feri.

  Labuan Mainland Link ketika ini mengendalikan tiga feri iaitu Kimanis 1, Putrajaya 1 dan Goodwill Star, manakala Juta Bonus Sdn Bhd mengendalikan feri Galaxy.

  Pengusaha feri mengenakan tambang RM40 sehala (Labuan-Menumbok dan sebaliknya) bagi kenderaan jenis sedan dan RM50 bagi pacuan empat roda, manakala tambang trak yang mengangkut barangan bergantung kepada saiz dan muatan.

  “Kami menanggung kerugian sejak dua tahun lepas disebabkan PKP susulan pandemik COVID-19. Kos penyenggaraan dan kos bahan api yang tinggi, mungkin akan menyebabkan kami gulung tikar,” kata Chin. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  ‘Saya sangat letih’

  SYDNEY, 29 MEI – Ketua Menteri yang popular di Australia Barat, Mark McGowan, yang mengasingkan negerinya daripada dunia semasa kemuncak pandemik COVID-19, hari ini...
  - Advertisment -