Wednesday, August 17, 2022
23.9 C
Brunei

Pengusaha fesyen Zimbabwe gabung gaya tradisi dengan moden

-

HARARE – Di dunia di mana tradisi dan fesyen moden dianggap oleh kebanyakan pihak sebagai eksklusif, seorang pengusaha fesyen Zimbabwe telah menemukan cara menggabungkan tradisi dan moden dengan cara yang menarik.

Bakari Sibanda, pengasas dan pengarah kreatif jenama fesyen #byBakari yang berpangkalan di Harare, menggunakan kain cetak Afrika untuk membuat pakaian bergaya yang mencerminkan seni budaya Afrika.

Dia mendapat inspirasi melalui minatnya terhadap budaya dan fesyen, pereka muda berbakat itu menubuhkan perniagaannya pada 2018 dan telah mencipta nama dalam industri fesyen tempatan.

“Cetakan selalu menjadi sesuatu yang menjadi kegemaran saya, sesuatu yang saya ingin pakai, maka saya memutuskan, dari latar belakang budaya saya, kami mempunyai cetakan sendiri yang belum pernah dilakukan oleh orang ramai sejak sekian lama.

“Kemudian saya memutuskan untuk menggabungkan kedua-duanya, latar belakang budaya saya dan aspek fesyennya serta kemudian jenama itu dicipta,” katanya kepada Xinhua dalam satu wawancara.

Bakari Sibanda memeriksa beg galas yang dibuat dari kain cetak Afrika di kedainya di Harare, ibu kota Zimbabwe. – Xinhua
Seorang lelaki yang memakai pakaian yang diperbuat daripada kain cetak Afrika. – Xinhua

Pengunjung kedai Sibanda di Harare tengah disambut dengan pelbagai produk rekaan berani dan berwarna-warni yang merangkumi topi, jaket, beg galas dan berbagai-bagai lagi. Baginya, tekstil Afrika dan komposisi reka bentuknya yang rumit lebih daripada sekadar trend fesyen, ia menggambarkan dan meraikan tradisi serta budaya Afrika dengan cara yang tersendiri.

Meraikan budaya tidak boleh membosankan dan dikhaskan untuk orang tua, menurutnya, tetapi juga dapat menarik bagi generasi muda.

“Saya menyedari cetakan Afrika pada masa ini hanya berkaitan dengan usia yang lebih tua, maka saya sedar mungkin saya akan membawanya kembali dengan cara yang lebih sesuai dengan generasi muda dan membawanya dengan cara yang lebih bergaya yang mungkin orang akan memfokuskannya,” kata Sibanda.

Walaupun dunia global yang saling berkaitan, Sibanda percaya tradisi masih memiliki ruang, dan dapat berkembang berdampingan dengan kemodenan. Dengan semangat dan kesungguhannya, pengusaha fesyen telah melihat jenamanya semakin terkenal di kalangan belia.

Di Zimbabwe, semakin ramai orang memakai kain cetak Afrika untuk acara tradisional, perkahwinan dan perjumpaan sosial yang lain. Kain cetak Afrika kini sering muncul di pertunjukan fesyen dan pertandingan kecantikan. Kain Afrika, atau cetakan lilin, dibuat dari 100 peratus kapas, atau kapas lilin, dan berisi reka bentuk yang tebal dan berwarna cerah.

Sibanda bukan sahaja meraikan budaya Afrika melalui kain Afrika, dia juga menggunakan fesyen untuk menyatukan budaya yang berbeza.

“Saya bekerja dengan cetakan daripada semua, anda dapati terdapat cetakan Afrika Selatan, yang merupakan cetakan Nguni, ada cetakan Ndebele, saya telah bekerja dengan Kente yang berasal dari Ghana, saya telah bekerja dengan sejumlah cetakan yang berbeza dari di seluruh Afrika, jadi saya rasa saya menggunakan fesyen untuk mencuba dan membawa semua budaya dari pelbagai tempat di Afrika dan membawanya supaya semua orang menghargai mereka, “ katanya. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -