Peniaga makanan lega keadaan kembali seperti biasa

Oleh Rokiah Mahmud

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 JULAI – Dengan Negara Brunei Darussalam yang memasuki fasa ke-4 pelan de-escalation, kini kedai-kedai makan, kafe dan medan selera kembali beroperasi dengan kapasiti seperti biasa bermula kelmarin.

Menurut pemilik 247 Kafe di Kampung Lambak Kanan, Awangku Iswandy bin Pengiran Haji Ismail, dia tidak sabar untuk mengalu-alukan kembali pelanggannya untuk menikmati menu makanan sihat yang dijual di kafe miliknya.

“Perniagaan saya terjejas dan berdepan dengan pelbagai masalah pada permulaan penularan wabak COVID-19 di negara ini,” katanya kepada ketika ditemu bual wartawan.

Salah satu cabaran terbesar yang dihadapi oleh beliau ialah bagaimana untuk mengekalkan perniagaan, meskipun kekurangan pelanggan dan kewangan.

“Saya masih lagi berusaha untuk meneruskannya kerana saya tahu keadaan akan kembali pulih seperti sedia kala.

“Saya berterima kasih kepada pelanggan tetap kerana menggemari menu makanan sihat kami,” tambahnya.

Sementara itu, pengurus Kitchen of Ummie, Dayang Ummie Rania, berkata, “Pengumuman yang telah dibuat itu telah memberikan perasaan lega kepada saya dan kakitangan.

“Perniagaan kami terkesan akibat pandemik, tetapi jualan sedikit demi sedikit kembali meningkat selepas pelan de-escalation,” tambah beliau.

Awangku Iswandy mengalu-alukan kembali pelanggan datang ke kafe miliknya untuk menikmati menu makanan sihat yang dijual di sana.