Peniaga Sarawak manfaatkan galeri STATOS di Singapura

SINGAPURA, 13 APRIL – Semakin ramai peniaga dari Sarawak memanfaatkan peluang runcit baharu di Galeri Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak-Singapura (STATOS) di Singapura.

Langkah strategik itu, yang diluluskan oleh Lembaga Pengarah STATOS pada tahun lepas, bertujuan untuk memberikan pulangan langsung kepada pembekal di Sarawak, selain menguji pasaran Singapura dalam mencari peluang eksport baharu.

“Kami menyedari bahawa dengan pandemik ini, rakyat Singapura dan penduduk di sini tidak dapat melakukan perjalanan ke Sarawak dan kami ingin memanfaatkan sebaik mungkin lokasi pejabat strategik kami di Singapura.

“Ini adalah cara untuk penduduk tempatan membeli produk dari Sarawak dan menjana pendapatan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Sarawak,” kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif STATOS Putrie Rozana Soraya dalam kenyataan hari ini.

Setakat ini, menurut STATOS, sebanyak 11 syarikat telah memeterai perjanjian runcit melibatkan pelbagai produk makanan dan kraftangan.

STATOS berkata pembukaan Retail@gallery pada Disember 2020 mendapat sambutan yang baik daripada pengunjung yang datang dengan mencapai jualan bernilai lebih RM3,000 dalam tempoh empat minggu pertama perdagangan.

Tidak mengejutkan, ia adalah produk kraftangan dan barang perhiasan Sarawak yang unik yang paling popular terutamanya sebagai hadiah untuk acara tertentu. – Bernama