Peniaga tidak wajib rekod suhu badan pelanggan – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 27 OGOS – Suhu badan pelanggan yang berkunjung ke sesuatu premis perniagaan tidak wajib dicatat, sebaliknya hanya nama dan nombor telefon perlu direkod dalam buku jika pelanggan berkenaan tidak menggunakan aplikasi MySejahtera.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata bagi premis yang telah diambil tindakan oleh pihak berkuasa kerana tidak merekodkan suhu badan pelanggan, mereka boleh berhubung kembali dengan pihak berkuasa terbabit.

“Pengambilan suhu adalah untuk mengetahui pelanggan bergejala atau tidak, jika bergejala tidak seharusnya dibenarkan masuk, tetapi (pengambilan) suhu tidak wajib untuk direkodkan,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Sementara itu, Ismail Sabri mengulangi peringatan bahawa waktu operasi bagi premis perniagaan termasuk kedai serbaneka 24 jam hanya dibenarkan sehingga 12 tengah malam. – Bernama

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika sidang media mengenai perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), di Bangunan Parlimen, kelmarin. – Bernama