Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Peningkatan bekalan makanan bendung kadar inflasi Filipina

  MANILA, 7 NOV – Kadar inflasi Filipina perlahan dengan ketara pada bulan Oktober, apabila hasil tuaian meningkatkan bekalan beras dan sayur-sayuran di pasaran dan mengurangkan kos makanan.

  Harga barangan pengguna meningkat 4.9 peratus pada tahun lepas, menurut Lembaga Perangkaan Filipina, jauh lebih rendah daripada 6.1 peratus pada September.

  Pendorong utama kenaikan itu ialah makanan, yang meningkat 7.1 peratus, tetapi ia turun hampir tiga mata peratus daripada bulan sebelumnya.

  “Inflasi beras menjadi perlahan selepas bermulanya musim puncak penuaian dan ketibaan import,” kata Setiausaha Perancang Ekonomi, Arsenio Balisacan dalam satu kenyataan.

  “Bekalan stabil sayur-sayuran semasa musim menuai turut menyebabkan kadar inflasi yang lebih perlahan bagi komoditi ini.”

  Tetapi Balisacan memberi amaran bahawa fenomena cuaca El Nino, yang dijangka akan membawa kadar hujan di bawah paras normal di seluruh negara dalam beberapa bulan akan datang, boleh menjejaskan tanaman.

  “Adalah penting untuk memastikan golongan yang paling terdedah dalam masyarakat dilindungi dan diberikan bantuan, terutamanya semasa kita menjangkakan El Nino akan menjejaskan pengeluaran makanan tempatan dan global,” katanya. – AFP

  Gambar Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...