Peningkatan Curtin dalam kedudukan QSWUR

Gambar serahan Curtin University Malaysia

MIRI – Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia), kampus antarabangsa terbesar Curtin University yang terletak di sini di Malaysia, bersama dengan kampus Universiti di Australia Barat dan kampus global lain di Singapura, Dubai dan Mauritius, semuanya meraikan pencapaian terbaharu Curtin dalam QS World University Rankings (QSWUR).

Curtin terus melonjak dalam QSWUR edisi 2021 yang baru dikeluarkan, meningkat 13 anak tangga dari tahun lalu hingga kini berada di tangga ke-217 di dunia.

QSWUR, yang menonjolkan 1,000 buah universiti teratas di dunia, menunjukkan peningkatan berterusan Curtin dalam kedudukan global berprestij ini, meningkat 67 tempat sejak 2014.

Naib Canselor, Presiden dan Ketua Eksekutif Pro Curtin Malaysia Simon Leunig menyatakan bahawa sangat menarik bagi kampus antarabangsa untuk melihat Curtin naik dari tahun ke tahun dalam kedudukan. Dia mengatakan keputusan peringkat terbaharu menunjukkan kejayaan berterusan Curtin di pentas nasional dan antarabangsa.

“Sebagai universiti global dengan pendekatan One University yang kuat dan kampus yang sangat bersepadu, ini mencerminkan tahap kualiti dan kecemerlangan yang hebat di kampus antarabangsa juga, seperti yang dibuktikan dalam komponen peringkat antarabangsa.”

Universiti Curtin dan kampus antarabangsa terus meningkatkan kedudukan global.

“Di Malaysia, ini setentunya menempatkan Curtin Malaysia di peringkat teratas universiti untuk kedua-dua persekitaran pembelajaran, penglibatan industri dan hasil penyelidikan,” katanya.

Profesor Leunig menyuarakan sentimen Naib Canselor Universiti Curtin, Profesor Deborah Terry, yang mengatakan di Perth bahawa keputusan tahun 2021 mencerminkan prestasi bertaraf dunia Universiti dalam penyelidikan dan pendidikan, dan penglibatan industri dan industri yang dinamik.

“Dalam sektor yang menghadapi beberapa tantangan terbesarnya, saya sangat bangga bahawa kedudukan Curtin di dunia terus meningkat,” kata Profesor Terry.

“Skor tahun 2021 kami dalam komponen penyelidikan sangat kuat, dengan Universiti mendaki 74 anak tangga untuk menduduki tempat ke-127 di dunia untuk kutipan per fakulti kerana kenaikan 15 peratus untuk indikator itu. Hasil ini menunjukkan hasil kerja luar biasa kakitangan berbakat kami dalam kedua-dua kejayaan utama dan memberi inspirasi kepada generasi seterusnya serta komitmen Curtin untuk penyelidikan bertaraf dunia.

“Curtin adalah universiti yang benar-benar global dengan kampus-kampus di Australia Barat, Malaysia, Singapura, Dubai dan Mauritius, dan saya sangat gembira kerana Universiti sekali lagi berjaya mencapai skor tertinggi (100) untuk komponen Peringkat Antarabangsa.