Tuesday, October 3, 2023
33.4 C
Brunei

  -

  Peningkatan kos dan kekurangan guru jejas pendidikan di AS

  HOUSTON – Maggie O’Quine mengisi semula rak dengan buku yang telah dikembalikan oleh pelajar di Universiti Baylor di Waco, Texas.

  Sebagai seorang pelajar junior, dia perlu bekerja 15 jam seminggu sebagai pembantu pustakawan untuk menampung perbelanjaannya kerana yuran di Baylor semakin meningkat dari hari ke hari.

  Kos pendidikan kolej di Amerika Syarikat (AS) telah meningkat secara mendadak sejak beberapa dekad yang lalu. Data daripada Lembaga Kolej menunjukkan purata kos tahunan universiti awam ialah AS$22,690 untuk pelajar dalam negara dan AS$39,510 untuk pelajar luar negara. Angka itu hanya AS$1,410 setahun pada tahun 1971.

  Jumlah bayaran yuran universiti swasta lebih mengejutkan, meningkat daripada AS$2,930 pada 1971 kepada AS$51,690 hari ini.

  “Apabila anak perempuan sulung saya mula belajar di Baylor pada 2016, yuran adalah sekitar AS$38,000 setiap tahun akademik, namun apabila anak bongsu saya memulakan tahun pertama musim luruh ini, telah meningkat kepada AS$51,000,” kata Vincent Duran, salah seorang bapa pelajar di Baylor yang tinggal di Plano, Texas, kepada Xinhua.

  Tracy Fisher ketika ditemui pemberita di Coppell, Texas. – Xinhua
  Kelihatan para pelajar belajar di perpustakaan Universiti Baylor di Waco, Texas, Amerika Syarikat. – Xinhua

  Selain daripada kenaikan yuran kolej, negara juga menghadapi kekurangan guru sekolah rendah dan menengah yang semakin meningkat.

  Menurut Agensi Pendidikan Texas, Texas mengambil 376,086 orang guru untuk tahun persekolahan 2021-2022.

  Tetapi hampir 12 peratus daripada mereka meninggalkan profesion pada tahun yang sama.

  “Pada penghujung semester musim bunga, 30 peratus guru di sekolah saya berhenti, dan terdapat kekurangan 10 peratus pada permulaan musim luruh ini,” jelas Amber Chou, seorang guru kimia AP di Hillcrest High School di Dallas, Texas.

  Texas tidak bersendirian. Sekolah-sekolah daerah di seluruh negara mempunyai kekurangan guru antara ratusan hingga ribuan.

  Sesetengah membenarkan individu yang tidak berkelayakan untuk mengajar di bilik darjah sebagai alternatif kepada pengganti jangka panjang manakala yang lain perlu meningkatkan saiz kelas dan mengurangkan pilihan kursus.

  Di sesetengah kawasan terpencil, sekolah hanya mengadakan empat hari kelas setiap minggu, atau kembali kepada pembelajaran dalam talian.

  Kebanyakkan sekolah daerah sanggup membayar elaun penempatan semula yang tinggi kepada guru yang telah berpindah dari kawasan lain untuk mengambil guru yang mencukupi, lapor media tempatan. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat mengisi kekosongan.

  “Sepanjang dekad yang lalu, terdapat penurunan ketara dalam bilangan ijazah dan sijil yang diberikan dalam pengkhususan tinggi, termasuk penurunan empat peratus dalam pendidikan khas, penurunan 27 peratus dalam pendidikan sains dan matematik, dan penurunan 44 peratus dalam pendidikan bahasa asing,” kata Persatuan Kolej Pendidikan Guru AS dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan awal tahun ini.

  Pakar berkata, kekurangan itu disebabkan beberapa faktor, termasuk keletihan guru dan gaji rendah, serta kesan ‘perang budaya’ yang semakin memuncak di negara ini.

  Ramai pendidik mengadu bahawa ahli politik dan ibu bapa kurang menghormati mereka, dan banyak peraturan dan perundangan serantau membuat mereka senyap.

  Tambahan pula, wabak koronavirus telah memberi tekanan tambahan kepada para pendidik sejak ia tercetus di negara ini pada awal 2020.

  “Kami menghadapi krisis yang menjulang dalam kehilangan pendidik pada masa pelajar kami amat memerlukan mereka,” kata Becky Pringle, Presiden Persatuan Pendidikan Kebangsaan.

  “Ini adalah masalah serius dengan potensi kesan untuk generasi.”

  Pandemik mempunyai kesan segera dan jangka panjang kepada pelajar, kata penganalisis.

  Sesetengah gred pelajar mungkin terjejas dalam jangka pendek, manakala yang lain mungkin kekurangan kemahiran belajar yang diperlukan untuk berjaya di kolej dan tenaga kerja dalam jangka masa panjang.

  Penyelidik telah mendapati terdapat penurunan ketara dalam pencapaian keseluruhan kanak-kanak, serta sejarah melebarkan jurang pencapaian dari segi kaum dan status ekonomi.

  Pandemik memberi cabaran bukan sahaja kepada pelajar tetapi juga guru mereka.

  “Bayangkan tekanan kerana kanak-kanak kembali selepas setahun setengah… Guru-guru kami mengalami kesukaran, terutamanya kembali dari COVID, kerana kanak-kanak sudah lama tidak ke sekolah, dan mereka lupa bagaimana untuk berkelakuan di sekolah,” jelas Tracy Fisher, ahli lembaga sekolah dari Coppell, Texas, dalam temu bual dengan Xinhua. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Angka kematian denggi melebihi 1,000 di Bangladesh

  DHAKA, 2 OKT - Lebih 1,000 orang di Bangladesh telah meninggal dunia akibat demam denggi sejak awal tahun ini, menurut angka rasmi, yang menunjukkan...