Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Penipuan dalam talian: Bekas pensyarah, akauntan rugi lebih RM6j

  SHAH ALAM, 9 FEB – Seorang bekas pensyarah universiti awam dan akauntan masing-masing berputih mata selepas menjadi mangsa sindiket penipuan dalam talian melibatkan kerugian berjumlah RM6.47 juta pada awal bulan ini.

  Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata bekas pensyarah berusia 61 tahun itu dalam laporannya menyatakan dia dihubungi suspek menerusi telefon yang menyamar sebagai Pegawai Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC).

  Beliau berkata suspek memaklumkan kononnya bekas pensyarah itu ada menjalankan aktiviti perjudian serta pengubahan wang haram.

  “Wanita itu (bekas pensyarah), bagaimanapun menafikan perkara berkenaan dan diarah meletakkan dua kad banknya di tepi jalan untuk diambil suspek sebelum menyedari 262 traksaksi wang berjumlah RM1.43 juta dibuat daripada kedua-dua akaun bank miliknya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Beliau berkata akauntan lelaki berusia 55 tahun itu pula kerugian berjumlah RM5.04 juta akibat ditipu sindiket pelaburan mata wang kripto.

  “Pada Ogos tahun lepas, mangsa dikatakan telah berkenalan dengan seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai ‘William’ menerusi aplikasi WhatsApp yang menawarkan keuntungan berlipat kali ganda dalam tempoh singkat.

  “Mangsa yang berminat dan bersetuju untuk melabur, kemudian diajar suspek untuk memindahkan wang ke dalam akaun e-dompet menerusi 143 kali pindahan sebelum mendapati akaun pelaburan itu gagal diakses dan suspek menghilangkan diri,” katanya.

  Hussein berkata kedua-dua kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu dan sehubungan itu, beliau menasihati orang ramai agar tidak melayan sebarang panggilan telefon daripada individu tidak dikenali.

  Beliau menegaskan bahawa polis serta jabatan kerajaan tidak menjalankan siasatan yang melibatkan hal perbankan orang awam secara dalam talian.

  “Bagi kes pelaburan kripto, polis meminta orang ramai tidak mudah terpedaya dengan iklan pelaburan, saham atau apa-apa yang ditawarkan melalui media sosial yang kononnya boleh memberi pulangan besar masa singkat. Orang ramai diingatkan agar membuat pelaburan menerusi platform yang sah dan berdaftar dengan Bank Negara Malaysia,” katanya.- Bernama

  Seorang bekas pensyarah universiti awam dan akauntan masing-masing berputih mata selepas menjadi mangsa sindiket penipuan dalam talian melibatkan kerugian berjumlah RM6.47 juta pada awal bulan ini.- Gambar fail Bernama

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...