Penjadualan semula penerbangan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 OGOS – Syarikat Penerbangan Diraja Brunei (RB) memaklumkan bahawa perubahan masa bagi penerbangan RB ke dan dari Hong Kong yang berlepas pada 13 Ogos telah dijadualkan semula selepas Lapangan Terbang Hong Kong dibuka semula, hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan di laman sesawang rasmi RB, penerbangan dari Bandar Seri Begawan ke Hong Kong berlepas pada pukul 4:55 petang dan dijangka tiba di Hong Kong pada pukul 8 malam dan penerbangan dari Hong Kong ke Bandar Seri Begawan berlepas pada pukul 9 malam dan dijangka tiba pada pukul 12:05 tengah malam.

RB dalam kenyataan itu juga menasihatkan kepada semua para penumpang untuk memberikan masa yang mencukupi bagi bergerak ke lapangan terbang kerana dikhuatiri kemungkinan berlaku kesesakan di jalan raya dan pengangkutan awam.

RB menambah bahawa keselamatan dan sekuriti penumpang mereka akan diutamakan dan RB memohon maaf atas sebarang ketidakselesaan yang berlaku. Kenyataan juga menyatakan bahawa kaunter daftar masuk beroperasi seperti biasa dan dibukakan tiga jam sebelum jadual perlepasan penerbangan.

Dalam kenyataan yang disiarkan di laman sesawang rasmi Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong, hari ini pula menyatakan bahawa lapangan terbang berkenaan akan melaksanakan penjadualan semula penerbangan pada hari ini (13 Ogos), dengan pergerakan penerbangan dijangka terjejas, selepas penutupan mendadak, kelmarin, berikutan dengan ribuan penunjuk perasaan pro-demokrasi membanjiri lapangan terbang berkenaan bagi mengutuk keganasan polis.

Kenyataan itu menyeru para penumpang untuk mengambil perhatian kepada maklumat penerbangan terkini menerusi laman sesawang lapangan terbang berkenaan dan dalam aplikasi mudah alihnya.

Mereka juga disarankan untuk mengesahkan penerbangan mereka sebelum bergerak ke lapangan terbang berkenaan serta mereka juga boleh membuat pengesahan dengan syarikat penerbangan mereka bagi maklumat penerbangan terkini.

Seorang pelancong memberikan barang-barangnya kepada pengawal keselamatan ketika dia cuba masuk ke pintu berlepas semasa demonstrasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong kelmarin. – AFP