Penjara 30 tahun buat bapa keji

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JUN – Mahkamah Tinggi hari ini, telah menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun dan 15 sebatan ke atas seorang lelaki tempatan berusia 45 tahun atas kesalahan merogol dan penganiayaan seksual terhadap anak-anak perempuannya.

Pesuruhjaya Kehakiman Haji Abdullah Soefri bin POKSMDSP Haji Abidin mendapati bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kes tanpa keraguan munasabah terhadap defendan yang namanya tidak didedahkan untuk melindungi mangsa-mangsa.

Bukti yang dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya Atiyyah Abas termasuk testimoni dua mangsa yang diharapkan oleh mahkamah dalam mensabitkan defendan yang menuntut perbicaraan bagi 10 dakwaan.

Kes pendakwaan mendakwa bahawa defendan merogol anak perempuannya Dayang X dua kali pada 2017, yang pada masa itu berusia 14 tahun, di sebuah flat di Daerah Brunei dan Muara di mana keluarga berkenaan menetap.

Dalam satu kejadian malam 2018, tertuduh melakukan tindakan seksual terhadap Dayang X, menunjukkan video pornografi dan merakam perbuatan tidak senonoh yang dilakukannya terhadap mangsa.

Pada malam dalam tahun sama, defendan melakukan perbuatan seksual ke atas Dayang X. Dia mengulanginya lagi pada Ogos 2019.

Defendan mula menyerang seorang lagi anak perempuannya, Dayang Y yang berusia 12 tahun pada ketika itu, pada satu petang Februari 2019 di flat berkenaan. Defendan merogol Dayang Y dua kali lagi di flat itu, pada Jun dan Ogos 2019.

Timbalan Pendakwa Raya Atiyyah menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman pencegahan dengan mengambil kira kesalahan-kesalahan, beberapa mangsa dan tindakan berulang kali yang dilakukan ke atas kedua-dua anak perempuannya dalam tempoh tiga tahun.

Pihak pendakwaan terus menekankan fakta bahawa defendan boleh merenungkan kelakuannya selepas kejadian pertama. Undang-undang kes dipetik, menyatakan bahawa kesalahan seumpama ini kerap dalam bidang kuasa ini, yang membimbangkan. Keperluan bagi hukuman pencegahan adalah jelas.

Pesuruhjaya Kehakiman Haji Abdullah Soefri mempertimbangkan penghujahan pihak pendakwaan dan bersetuju bahawa terdapat ‘penganiayaan jelas terhadap kepercayaan dan kuasa ibu bapa’, serta merenungkan hukuman ke atas usia muda mangsa-mangsa.