Penjara 6 bulan curi basikal

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 OGOS – Seorang lelaki penduduk tetap telah dijatuhi hukuman penjara enam bulan oleh Mahkamah Majistret, di sini, kelmarin setelah mengaku bersalah mencuri basikal.

Majistret Mohammad Marzuqi bin Sabtu mendengarkan daripada Timbalan Pendakwa Raya Hajah Siti Mu’izzah binti Haji Sabli bahawa ini bukanlah kali pertama bagi Muhammad Shazwan bin Abdullah Jumat @ Donnie anak Jumat melakukan kesalahan tersebut.

Perbuatan terakhirnya melakukan jenayah adalah pada 2 Ogos antara kira-kira pukul 9 malam hingga sebelum tengah malam di mana dia mencuri dua buah basikal dan topi keledar dari sebuah rumah pekerja di Kampung Baru, Seria.

Mahkamah dimaklumkan bahawa tertuduh berjalan-jalan pada waktu petang apabila dia melihat dua buah basikal di luar rumah pekerja tersebut.

Pada mulanya tertuduh membawa lari basikal biru berserta topi keledar dan menyembunyikannya di kawasan semak yang berhampiran sebelum kembali untuk kali kedua bagi mendapatkan basikal merah dan menunggangnya ke kawasan semak yang sama untuk disembunyikan.

Tertuduh kemudian menunggang basikal biru menuju stesen bas di Seria untuk tidur. Pada keesokan harinya, tertuduh kembali untuk mengambil basikal merah dan meninggalkan basikal biru lalu menjualnya kepada lelaki warga asing pada harga $15.

Selepas itu, tertuduh kembali berjalan kaki mengambil basikal biru berserta topi keledar dan menunggangnya untuk menjualnya kepada lelaki warga asing yang lain dengan harga $30.

Perbuatan tertuduh telah berjaya dirakam menerusi ka-mera CCTV yang dipasang di premis rumah pekerja berkenaan. Pemilik basikal tersebut akhirnya membuat laporan polis setelah melihat rakaman kamera tersebut.

Siasatan yang dikendalikan oleh pihak polis telah membawa kepada penahanan tertuduh dan turut berjaya menemui basikal merah.