Saturday, October 1, 2022
34.4 C
Brunei

Penjelasan ciri Perintah Kuarantin Digital

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 OGOS – Kementerian Kesihatan dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, memberikan penjelasan lanjut mengenai ciri baharu Perintah Kuarantin Digital dalam aplikasi BruHealth yang diumumkan pada 13 Ogos lalu.

Kementerian Kesihatan menjelaskan bahawa mana-mana individu yang dikenakan Perintah Kuarantin Digital, mereka akan menerima kod BruHealth berwarna merah.

Ini bermakna individu tersebut dikehendaki untuk mematuhi perintah kuarantin tersebut dan menjalani kuarantin di tempat kediaman mereka selama 14 hari.

Manakala itu, Kementerian Kesihatan menjelaskan lanjut bahawa tidak semua individu yang dikenakan Perintah Kuarantin Digital itu diperlukan untuk menjalani ujian swab.

Hanya mereka yang menerima notis arahan ujian swab yang berasingan melalui aplikasi BruHealth atau menerima panggilan daripada pihak Kementerian Kesihatan dikehendaki menjalani ujian swab mengikut tarikh yang ditetapkan.

Penerima kod BruHealth berwarna merah tidak dibenarkan untuk menghadiri perjanjian vaksinasi COVID-19 mereka di mana-mana pusat vaksinasi.

Oleh yang demikian, orang ramai dinasihatkan untuk menghantar e-mel ke [email protected] bagi memohon pertukaran tarikh perjanjian vaksinasi COVID-19.

Pada masa yang sama, Kementerian Kesihatan dalam kenyataannya lagi memaklumkan bahawa pihak kementerian sedang mengemas kini Perintah Kuarantin Digital berkenaan di mana jika mana-mana individu masih dikenakan Perintah Kuarantin Digital dalam aplikasi
BruHealth mereka selepas pukul 12 tengah hari pada 14 Ogos 2021, ia bermakna mereka diarahkan untuk mematuhi perintah kuarantin berkenaan.

Bagi maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman sesawang Kementerian Kesihatan, www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi BruHealth.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -