Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Penjenamaan semula Kejuruteraan Petroleum UTB

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 FEB – Menyedari kepentingan menyokong cita-cita global Brunei dalam melaksanakan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), Universiti Teknologi Brunei (UTB) mengambil langkah penting dalam mengkaji semula Program Ijazah Kejuruteraan Petroleumnya.

  Program Ijazah Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Petroleum UTB kini dijenamakan semula kepada Kejuruteraan Tenaga, meluaskan skopnya untuk memasukkan tenaga boleh diperbaharui dan pengeluaran mampan selain petroleum.

  UTB yang program Kejuruteraan Petroleumnya telah disenaraikan sebagai 10 terbaik dalam kalangan universiti Asia Tenggara selama dua tahun berturut-turut, dalam kenyataannya berkata memandangkan peralihan tenaga dan pengurangan pelepasan karbon dioksida mendominasi agenda kemampanan global, ia merupakan langkah yang bijak untuk menyediakan pelajar bagi landskap tenaga yang berubah dengan pantas.

  “Penjenamaan semula program ini adalah usaha kami sebagai institusi pengajian tinggi berteknologi di negara ini, bagi menyediakan pelajar kami untuk masa depan. Ia adalah matlamat kami untuk menyokong agenda kebangsaan dan global mengenai tenaga bersih,” kata Pemangku Dekan Fakulti Kejuruteraan, UTB, Pengiran Dr Seri Rahayu binti Pengiran Ya’akub.

  Ijazah kepujian empat tahun itu, yang akan ditawarkan kepada bakal pelajar pada tahun akademik 2023/2024, adalah khusus dalam pengeluaran, penyimpanan, pengedaran, dan penggunaan sumber yang boleh diperbaharui dan mampan, kata ketua program, Dr Mohammad Hazwan Azri.

  Program Ijazah Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Petroleum UTB kini dijenamakan semula kepada Kejuruteraan Tenaga.

  Program itu telah direka dengan teliti untuk diselaraskan dengan trend dan permintaan semasa sambil meletakkan tanda aras terhadap universiti terkemuka yang menawarkan program sarjana muda yang setanding dan mempunyai rekod prestasi yang terbukti menghasilkan graduan berkemahiran tinggi.

  Menurut beliau, penstrukturan semula kurikulum untuk memasukkan sumber tenaga lain selain petroleum mendapat manfaat daripada input pakar akademik dan profesional industri, yang terlibat secara aktif dalam proses reka bentuk.

  Kursus pengajian bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan pelbagai kebolehan antara disiplin yang menyeluruh yang membolehkan mereka menambah baik, meningkatkan dan meluaskan pemahaman mereka tentang penggunaan tenaga.

  Beliau juga menambah bahawa penglibatan industri akan memainkan peranan penting dalam program itu, dengan wakil industri menyumbang melalui perkongsian pengalaman mereka, menyampaikan syarahan undangan, dan menyediakan peluang latihan sepanjang kursus empat tahun.

  Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) dalam Kejuruteraan Tenaga adalah sebahagian daripada Program Kejuruteraan Petroleum dan Kimia (PCE) di UTB, dikendalikan oleh sekumpulan profesional, yang kebanyakannya mempunyai banyak pengalaman dalam pengajaran dan penyelidikan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...