Penjualan Ericsson menurun

STOCKHOLM, 19 OKT – Syarikat Ericsson berkata hari ini jualanya menurun pada suku ketiga ketika gergasi telekomunikasi Sweden itu berdepan penilaian di China selepas pesaing Huawei digantungkan dari menjual kelengkapannya di Sweden.

China, pasaran utama Ericsson, mencatatkan hanya lima peratus perolehan dalam suku ketiga, separuh daripada yang diperoleh dalam tempoh tiga bulan yang sama tahun lalu.

Krisis rangkaian pembekal globalnya turut terkesan daripada segi penjualan dalam suku ketiga ‘masalah seperti itu akan berterusan akan memberikan risiko’, menurut Ericsson dalam kenyataan pendapatannya.

Penjualan keseluruhan pembuat kelengkapan telekomunikasi itu menurun dua peratus kepada 56.3 bilion kronor (AS$6.5 bilion).

Perolehan syarikat terjejas disebabkan penurunan dua segmen utama, penjualan rangkaian dan perkhidmatan, di China.

Namun pendapatan bersih dicatatkan lebih baik dari jangkaan, iaitu 5.8 bilion kronor.

Ericsson berkata mereka mula menyaksikan pendapatan dari kontrak 5G, yang dikatakan ‘pemacu pertumbuhan dalam teras perniagaannya’.

Ericsson yang merupakan pesaing rapat dengan syarikat Finland, Nokia dan Huawei dari China untuk membina rangkaian generasi seterusnya 5G di seluruh dunia. – AFP

Ketua pegawai eksekutif Ericsson, Borje Ekholm semasa mengumumkan laporan jualan syarikat ketika di ibu pejabat di Kista, Stockholm, Sweden. – AFP