Penjualan runcit merosot di Britain

LONDON, 24 APRIL – Penjualan runcit merosot sebanyak 5.1 peratus di Britain bulan lalu ketika perintah berkurung akibat koronavirus (COVID-19) menutup kedai-kedai pakaian, mengimbangi lonjakan pembelian makanan dan alkohol serta pembelian dalam talian, data rasmi menunjukkan hari ini.

Kedai makanan, di antara sebilangan kecil yang dibenarkan untuk terus dibuka semasa perintah berkurung oleh kerajaan yang diperkenalkan pada 23 Mac, menyaksikan pertumbuhan penjualan 10.4 peratus bulan lalu dari bulan Februari, dengan jumlah pembelian alkohol meningkat 31.4 peratus, kata Pejabat Statistik Nasional (ONS).

Walau bagaimanapun penjualan kedai pakaian merosot hampir 35 peratus, kata ONS. Dengan puluhan juta rakyat Britain kekal dalam perintah berkurung, penjualan dalam talian mencapai rekod kenaikan 22.3 peratus bulan ke bulan.

Penganalisis memberi amaran bahawa ini yang lebih buruk pernah disaksikan.

“Dengan situasi perintah berkurung yang meluas hanya bermula sekitar pertengahan bulan Mac, perbelanjaan runcit sepertinya akan turun lebih banyak pada bulan April, mungkin sekitar 20-30 peratus bulan ke bulan,” kata Thomas Pugh, ahli ekonomi dari kumpulan penyelidikan Capital Economics. – AFP