Penjualan Tencent perlahan kerana tindakan keras China

HONG KONG, 18 OGOS – Pendapatan syarikat teknologi gergasi Tencent meningkat dengan kadar paling perlahan dalam dua tahun, menurut laporan yang dikeluarkan hari ini.

Jumlah pendapatan yang masuk sebanyak AS$42.3 bilion pada separuh pertama 2021, meningkat 23 peratus tahun ke tahun sementara keuntungan operasi meningkat sebanyak 17 peratus.

Penjualan meningkat 20 peratus kepada AS$21.3 bilion untuk suku kedua sementara penjualan permainan video telefon bimbit meningkat sebanyak 13 peratus.

Walaupun angka tersebut tetap sihat, kadar pertumbuhannya perlahan mendekati tahap pra-pandemik.

Syarikat gergasi permainan video melihat peningkatan keuntungan sejak tahun lalu ketika koronavirus melanda dunia dan ramai penduduk berada di rumah.

Tetapi syarikat permainan video China kini menghadapi masalah baharu.

Industri permainan dalam talian, yang memperoleh pendapatan 130 bilion yuan (AS$20 bilion) pada separuh pertama tahun ini, menjadi subjek beberapa laporan media kerajaan yang mengancam dalam beberapa hari terakhir, dengan satu artikel yang melabelkan permainan seperti itu sebagai ‘spiritual opium’.

Tajuk utama negatif telah memicu kebimbangan bahawa sektor itu sejalan dengan peraturan pengawalseliaan, yang telah memotong firma teknologi besar dari syarikat gergasi e-dagang Alibaba dan Didi Chuxing, yang memukul harga saham.

Bulan lalu, pengawal selia memerintahkan Tencent untuk melepaskan perjanjian pelesenan dengan sejumlah label dan meninggalkan potensi penggabungan dua platform permainan video saingan. – AFP

Seorang wanita berjalan melintasi logo Tencent di Pameran Perdagangan Antarabangsa China (CIFTIS) di Beijing. – AFP