Monday, May 29, 2023
24.3 C
Brunei

  -

  Penternakan ayam serama mampu jana pendapatan lumayan

  KANGAR, 18 MEI – Membela ayam serama bukan lagi sekadar hobi sebaliknya pada masa sama ia mampu menjana pendapatan tambahan hingga mencecah lima angka.

  Presiden Persatuan Ayam Serama Perlis, Datuk Zainie Abdullah berkata penternakan ayam tersebut dilihat mempunyai potensi besar memandangkan seekor ayam serama boleh dijual pada harga daripada RM300 hingga RM1,500 bergantung kepada gred, saiz, warna, umur dan baka.

  “Saya ada berjumpa dengan ramai penternak ayam serama yang berjaya, mereka pada awalnya membela sebagai hobi dan kemudian menjadikannya sebagai punca pendapatan tambahan,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

  Menurutnya untuk mula membela ayam serama penternak perlu mendapatkan induk yang berkualiti supaya anak ayam boleh dijual pada harga tinggi.

  “Induk yang berkualiti adalah ayam yang pernah memenangi mana-mana kejohanan ayam serama. Penternak juga boleh menggunakan kaedah pembiakan baka silang (crossbreeding) bagi mempelbagaikan varieti ayam serama,” katanya. – Bernama

  – Agensi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -