Pentingkan langkah pencegahan ketika bekerja

BANDAR KUWAIT – Semenjak penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia, orang ramai terpaksa berubah kepada normal baharu dalam menjalani aktiviti harian, tidak lagi bebas tanpa mementingkan perlindungan diri dan menjaga kebersihan kerana ancaman pandemik itu masih berleluasa.

Meskipun langkah-langkah pencegahan ini agak menyukarkan kehidupan orang ramai ketika ini, namun ia juga memberikan kesan yang positif kerana lebih memberikan kesedaran kepada orang ramai betapa pentingnya menjaga kebersihan.

Langkah-langkah pencegahan ini kini banyak diterapkan di mana-mana seperti setiap pekerja dan kakitangan diarahkan untuk melakukannya.

Setiap hari pada pukul lima pagi, Wei Jianfu berdiri di pintu masuk tapak projek China Gezhouba Group Corporation (CGGC) di negara padang pasir Kuwait, menunggu kedatangan puluhan bas yang membawa ribuan pekerja asing.

Wei, bersama dengan anggota pasukan keselamatan CGGC yang lain, akan menaiki bas dengan peralatan perubatan untuk memeriksa suhu pekerja sebelum bas memasuki lokasi sebagai langkah untuk mencegah penularan COVID-19.

Wei Jianfu melekatkan poster mengenai pencegahan pandemik di pejabat di tapak projek CGGC pada Mac lalu. – Xinhua

Para pekerja China Gezhouba Group Corporation (CGGC) melakukan pembasmian kuman di tapak projek di Jahra Governorate, Kuwait, 8 Jun. – Xinhua
Wei Jianfu (kanan) memeriksa suhu badan seorang pekerja CGGC. – Xinhua

“Tolong pakai topeng dan jaga jarak selamat 1.5 meter,” dia mengulangi kata-kata ini setiap hari dalam setiap bas.

Pada masa ini, terdapat tujuh kem di tapak projek yang terletak di kawasan seluas 30km persegi di padang pasir Kuwait.

Wei, yang merupakan pengarah Jabatan Pengurusan Keselamatan projek itu, bersama dengan anggota pasukan lain, memeriksa suhu bagi orang yang memasuki kawasan pembinaan, memeriksa kem pejabat dan meminta para pekerja untuk memperkuatkan pencegahan dan kawalan terhadap koronavirus.

Sejak tercetusnya COVID-19 di Kuwait pada bulan Februari lalu, pengetatan langkah pencegahan dan memastikan pengeluaran telah menjadi keutamaan CGGC di tapak projek. Sebagai sebahagian daripada usaha untuk mencegah penyakit ini, CGGC telah membahagikan tapak pembinaan menjadi lebih dari 150 kawasan grid.

Setiap kawasan mempunyai pentadbir untuk melaksanakan pemeriksaan suhu, melakukan pembasmian kuman setiap hari dan menekankan pencegahan wabak.

Di samping itu, pentadbir juga merekodkan dan mengatur ‘borang kesihatan’ untuk setiap pekerja di kawasan grid setiap hari. Ribuan pekerja Cina dan asing di lokasi projek diminta untuk mendaftarkan keadaan kesihatan mereka.

Melalui kaedah ini, CGGC telah membina pangkalan data kesihatan untuk semua pekerja, yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan pencegahan virus semasa bekerja di lokasi projek.

Walaupun kekurangan tenaga kerja, pasukan projek berjaya memaksimumkan kecekapan pembinaan melalui operasi yang tepat, proses pengeluaran yang dioptimumkan dan penggunaan sumber yang lebih baik, mencapai kemajuan luar biasa dalam beberapa bulan terakhir.

Setakat ini, 96 peratus kerja di parit paip dalam, yang merupakan salah satu barang pembinaan yang paling sukar, telah disiapkan, dan hampir 60 peratus kerja jalanan telah selesai.

Gambar-gambar pemandangan dari udara menunjukkan bahawa semua kemudahan di lokasi telah dibahagikan kepada lapan blok dengan garis besar dan corak yang berbeza, yang akan menampung warga Kuwait dalam waktu terdekat.

Setelah menerima projek itu, orang Kuwait dapat membina rumah mengikut rancangan mereka sendiri. Langkah tegas untuk mencegah penyebaran COVID-19 oleh CGGC telah dipuji oleh pihak berkuasa tempatan.

Faisal Saleh Al-Shammari, ketua Balai Polis Al Naeem di Jahra Governorate, di mana projek itu berada, mengatakan bahawa CGGC telah mengambil langkah-langkah ketat untuk membendung penyebaran koronavirus sejak ia tercetus.

“Syarikat Cina telah benar-benar melakukan usaha pencegahan dan pengendalian bersama dengan kerajaan tempatan,” tegasnya.

Jaringan infrastruktur CGGC adalah sebahagian daripada Projek Bandar Kediaman Kuwait Al Mutlaa. Tapak pembinaan CGGC meliputi hampir 30 km persegi dan pembinaannya dimulakan pada April 2017.

Sebagai projek kebajikan di Kuwait, Projek Bandar Kediaman Al Mutlaa juga merupakan projek kerjasama penting di bawah Inisiatif Jalur dan Laluan yang dicadangkan oleh China.

Luas pembinaan keseluruhan projek adalah kira-kira 120 km persegi, yang akan menampung 400,000 orang setelah selesai. – Xinhua