Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Penularan COVID didik masyarakat lindungi Pulau Easter

HANGA ROA, CHILE – Selama lebih dua tahun pandemik koronavirus, Pulau Easter ditutup kepada pelancongan sehingga memaksa penduduk beralih kepada cara hidup yang lebih mampan dan mempelajari semula kemahiran yang dilupakan.

Kini sempadan pulau itu dibuka sekali lagi, penduduk tempatan, termasuk penduduk asli Rapa Nui, mahu menahan godaan untuk kembali kepada gaya hidup pra-pandemik sebelum ini.

“Masa yang diramalkan oleh orang dahulu kala telah tiba,” kata Julio Hotus, ahli majlis orang-orang tua Pulau Easter, kepada AFP.

Hotus berkata, nenek moyang masyarakat Rapa Nui telah memberi amaran tentang kepentingan mengekalkan ketidakbergantungan sumber makanan kerana risiko yang dihadapi pulau itu suatu hari nanti menjadi terpencil, tetapi generasi baru-baru ini telah mengabaikan amaran itu.

Sebelum wabak, bekalan makanan pulau itu hampir disediakan secara eksklusif oleh Chile. Pulau Easter terletak 3,500 kilometer dari pantai barat Chile dan terkenal di dunia dengan patung monumental figura manusia dengan kepala gergasi, dipanggil moai.

Dengan populasi hanya 8,000, ia pernah menarik 160,000 pelancong setahun yang menurut Hotus seperti ‘sebuah runtuhan salji’ tetapi pada Mac 2020 Pulau Easter menutup sempadannya berikutan COVID.

Gambar menunjukkan patung Moais di Pulau Easter, 3700 km dari pantai Chile di Lautan Pasifik. – AFP

Tiada pelancong, tiada pendapatan
Olga Ickapakarati pernah menjual patung moai batu kecil kepada pelancong tetapi apabila dia tidak mendapat sebarang pendapatan, dia beralih kepada pertanian dan perikanan untuk terus hidup, sama seperti nenek moyangnya hidup sebelum mengenali penjelajah Eropah.

Dia mengambil kesempatan daripada program yang menyampaikan benih sebelum pulau itu ditutup dari dunia luar. Ickapakarati menanam bayam, bit, ketumbar, chard, saderi, selasih, nanas, oregano dan tomato.

Apa yang tidak makan olehnya, akan dikongsi dengan jirannya, seperti yang dilakukan oleh banyak keluarga dalam mewujudkan rangkaian sokongan di seluruh pulau.

Tumpuan baharu terhadap kehidupan lestari ini tidak bermakna pelancongan di Pulau Easter ditamatkan.

Minggu lalu, kapal terbang pertama pelancong sejak 28 bulan mendarat di pulau itu, membuatkan keterujaan daripada penduduk tempatan yang terdesak untuk melihat muka baharu.

Tetapi tidak akan ada pemulangan segera ke dua penerbangan sehari sebelumnya. Hanya akan ada dua kali seminggu buat masa ini, walaupun jumlahnya akan meningkat secara beransur-ansur. Rangkaian hotel besar telah memutuskan untuk kekal ditutup.

“Kami akan meneruskan dengan pelancong, tetapi saya berharap wabak itu telah memberi pengajaran yang kita boleh diterapkan untuk masa depan,” kata Hotus.

Warisan arkeologi berisiko
Perkara lain yang berlaku oleh wabak ini ialah untuk mewujudkan kesedaran tentang keperluan untuk menjaga sumber asli yang terjejas oleh perubahan iklim, seperti air dan tenaga dan juga moai.

Diukir daripada batu gunung berapi oleh orang Polinesia Rapa Nui antara 1200 dan 1500, terdapat lebih daripada 900 di pulau itu, yang berukuran 24 kilometer dengan 12 kilometer. Patung-patung itu boleh berukuran sehingga 20 meter tinggi dan berat lebih daripada 80 tan.

Kebanyakannya kekal di kuari iaitu di kawasan asal ia diukir tetapi banyak lagi telah dibawa ke kawasan pantai, mungkin untuk tujuan upacara.

Moai telah rosak akibat hujan lebat, angin kencang dan ombak laut menghempas patung-patung dan dasarnya, yang membawa kepada kebimbangan untuk masa depan mereka.

“Perubahan iklim, dengan peristiwa ekstremnya, meletakkan warisan arkeologi kita dalam bahaya,” kata Vairoa Ika, pengarah alam sekitar tempatan.

“Masalah dengan moai ialah ia sangat rapuh,” tambah Pedro Edmunds Paoa, datuk bandar pulau itu, yang mengatakan nilai patung-patung itu ‘tidak ternilai’.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu ‘melupakan tentang pelancong’ dan mengambil langkah perlindungan, walaupun menutup patung ‘dengan kubah kaca’, yang akan merosakkan pemandangan dan juga gambar pelancong. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -