Penumpang kapal persiar ‘dibebaskan’

SIHANOUKVILLE, KEMBOJA, 14 FEB – Para penumpang di sebuah kapal persiar yang terpaksa berpatah balik dari pelabuhan di seluruh Asia berikutan dengan kebimbangan akan membawa jangkitan COVID-19 kini mula mendarat di Kemboja hari ini.

Para penumpang terpaksa ‘berkurung’ di atas kapal berkenaan selama dua minggu berikutan penularan COVID-19.

Perdana Menteri Kemboja Hun Sen mengalu-alukan kira-kira 100 pelancong dengan kalungan bunga dan selendang ketika mereka menuju keluar dari kapal berkenaan selepas dua minggu terpaksa ‘berkurung’ di dalam kapal itu.

Westerdam sepatutnya membawa seramai 2,257 penumpang dan anak kapalnya dalam pelayaran 14 hari di Asia Timur, bermula di Hong Kong pada 1 Februari dan berakhir pada hari Sabtu di Yokohama, Jepun.

Tetapi kapal itu dihalang oleh Jepun, Guam, Filipina, Taiwan dan Thailand atas kebimbangan ia membawa seorang individu yang dijangkiti COVID-19 yang kini telah membunuh kira-kira 1,400 orang dan menjangkiti 64,000, kebanyakannya di China.

Kemboja – sekutu Beijing yang kuat yang menerima sejumlah besar wang Cina setiap tahun – mengumumkan minggu ini bahawa kapal berkenan boleh berlabuh di Sihanoukville.

“Kemboja memberi perhatian lebih kepada hak asasi manusia… kita menghormati hak-hak lebih daripada 2,000 orang di atas kapal,” kata Hun Sen.

“Kami tidak mempunyai kekayaan seperti sebuah negara kaya tetapi kami mempunyai perasaan simpati untuk penumpang yang terkandas di atas kapal.”

Semua penumpang dibenarkan keluar, kata Hun Sen, selepas tiada kes COVID-19 ditemui di atas kapal berkenaan. – AFP

Reaksi seorang penumpang ketika sujud sebagai tanda kegembiraan selepas para penumpang sebuah kapal persiar yang terpaksa berpatah balik dari pelabuhan kini mula mendarat di Kemboja, kelmarin. – AFP