Penumpang lari lepas pesawat mendarat cemas

MADRID, 7 NOV – Satu daripada lapangan terbang paling sibuk di Sepanyol, Palma de Mallorca, terpaksa ditutup hampir empat jam selepas kira-kira 20 penumpang melarikan diri sebaik pesawat dinaiki membuat pendaratan kecemasan.

Menurut Pertahanan Awam Sepanyol pesawat yang dalam perjalanan dari Maghribi ke Turki itu, mengubah haluan ke Mallorca selepas didakwa berdepan kes kecemasan perubatan semalam.

Ketika proses memindahkan penumpang yang didakwa mempunyai masalah kesihatan, beberapa penumpang mengambil kesempatan melarikan diri ketika pesawat itu berada di landasan.

Menurut polis, dua individu ditahan. Akhbar El Pais melaporkan, pihak berkuasa masih meneliti sama ada insiden kecemasan perubatan itu sengaja dicetuskan untuk membolehkan masuk ke Sepanyol secara haram.

Menurut laporan media itu, penumpang yang mengadu mengenai masalah kesihatan dibawa ke hospital tetapi kemudiannya disahkan sihat dan ditahan untuk membantu siasatan imigresen.

Akhbar itu turut melaporkan seorang lagi penumpang yang menemaninya ke hospital menghilangkan diri, selain melaporkan lima lagi individu ditahan.

Berdasarkan pengesan pesawat FlightRadar24, pesawat yang mengubah haluan itu adalah Air Arabia Maroc Airbus A320 yang sedang dalam perjalanan antara Casablanca dan Istanbul.

Disebabkan insiden keselamatan itu, 13 pesawat yang dalam perjalanan ke lapangan terbang Palma de Mallorca, dialihkan ke lapangan terbang lain. – AFP