Penunggang motosikal maut bertembung kereta

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar serahan PPDB

BELAIT, 2 DIS – Seorang lelaki warga tempatan berusia 32 tahun, meninggal dunia apabila motosikal yang ditunggangnya bertembung dengan sebuah kereta dalam kejadian yang berlaku di kawasan pusing keliling berdekatan Sekolah Menengah Pengiran Anak Puteri Hajah Rashidah Sa’adatul Bolkiah (SM PAPHRSB), Lumut, kelmarin.

Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dalam kenyataan yang dikeluarkan, hari ini, mengesahkan bahawa panggilan kecemasan mengenai kejadian tersebut diterima sekitar pukul 8:21 malam dan anggota Balai Polis Sungai Liang segera dikerahkan ke tempat kejadian bagi menjalankan siasatan.

Siasatan telah mendapati bahawa mangsa dipercayai sedang dalam perjalanan menuju pulang ke rumah di kawasan Rancangan Perumahan Negara (RPN) Lumut.

Mangsa dibawa ke Hospital Suri Seri Begawan, Kuala Belait dan disahkan meninggal dunia akibat beberapa kecederaan daripada kemalangan itu dan punca kejadian masih dalam siasatan.

Sehubungan itu, PPDB mengingatkan dan menegaskan kepada semua pengguna jalan raya untuk sentiasa berwaspada semasa memandu dan sentiasa akur dengan mengikuti had laju yang telah ditentukan.

Sementara, para pengguna jalan raya juga diingatkan untuk mengambil perhatian sepenuhnya terhadap peraturan-peraturan jalan raya dan jangan sesekali beranggapan bahawa jalan raya sebagai gelanggang perlumbaan.

Motosikal mangsa tersadai di pinggir jalan akibat bertembung dengan sebuah kereta.
Keadaan kereta akibat perlanggaran tersebut.