Penunjuk perasaan bakar bangunan Kongres

BANDAR GUATEMALA, 22 NOV – Ratusan penduduk Guatemala membakar sebahagian bangunan Kongres semalam dalam bantahan untuk menuntut peletakan jawatan Presiden Alejandro Giammattei, berikutan kelulusan belanjawan yang telah mencetuskan kemarahan di negara Amerika Tengah itu.

Kebakaran di bangunan perundangan dapat kelihatan dari jalan di bandar Guatemala, dan seorang jurucakap Palang Merah memberitahu wartawan kumpulan itu telah merawat beberapa orang kerana terhidu asap.

Satu bantahan berasingan telah diadakan di depan istana kerajaan lama di pusat bersejarah ibu negara, tidak jauh dari Kongres, juga menuntut Giammattei meletak jawatan.

Membawa bendera kebangsaan dan panji-panji yang berbunyi ‘Tiada rasuah lagi,’ ‘Giammattei keluar’ dan ‘Mereka ganggu generasi salah,’ pembantah membanjiri dataran di depan istana lama.

Polis menembak gas pemedih mata sementara pembantah – kebanyakan mereka memakai topeng pembedahan atau penutup mulut dan hidung – melontar batu pada pegawai.

Polis menahan lebih daripada 20 orang dan hampir 50 dihantar ke hospital dengan kecederaan, salah seorang dalam keadaan serius.

Dalam mesej di Twitter, Giammattei mengecam serangan ke atas Kongres dan berjanji akan mengambil tindakan perundangan ke atas sesiapa yang terbabit. – AFP

Penunjuk perasaan membakar sebahagian daripada bangunan Kongres semasa bantahan menuntut peletakan jawatan Presiden Guatemala Alejandro Giammattei di bandar Guatemala pada 21 November 2020. – AFP