Saturday, May 25, 2024
29 C
Brunei

  -

  Penunjuk perasaan serbu Kedutaan Sweden di Baghdad

  BAGHDAD, 20 JULAI – Penunjuk perasaan yang berang dengan rancangan membakar senaskhah Al-Quran menyerbu Kedutaan Sweden di Baghdad awal hari ini, memecah masuk ke perkarangan dan menyalakan api kecil.

  Video dalam talian menunjukkan penunjuk perasaan di pos diplomatik mengibarkan bendera dan papan tanda yang menunjukkan ulama Syiah Iraq yang berpengaruh dan pemimpin politik Muqtada al-Sadr menjelang pembakaran kitab suci Islam yang dirancang hari ini di Stockholm.

  Video itu menunjukkan berpuluh-puluh lelaki memanjat pagar di kompleks itu, dengan bunyi pintu depan cuba dipecahkan. Satu lagi menunjukkan apa yang kelihatan seperti api kecil sedang dinyalakan. Rakaman lain menunjukkan lelaki, beberapa daripadanya tidak berbaju pada musim panas, di dalam bilik yang kelihatan seperti sebuah bilik di kedutaan, dengan penggera berbunyi.

  Yang lain kemudiannya menunaikan solat subuh di luar kedutaan.

  Ketika fajar menyingsing, polis dan pegawai keselamatan lain berkumpul di kedutaan ketika kepulan asap kecil masih menyala. Anggota bomba cuba memadamkan api dari tangga sebuah trak bomba. Beberapa penunjuk perasaan masih berdiri di tapak, memegang sepanduk yang menunjukkan wajah al-Sadr, nampaknya ditinggalkan sendirian oleh polis.

  Kementerian Luar Sweden berkata dalam satu kenyataan bahawa kakitangan kedutaan mereka berada dalam keadaan selamat, tanpa mengulas lanjut.

  “Kami mengutuk semua serangan ke atas diplomat dan kakitangan daripada organisasi antarabangsa,” kata kementerian itu. “Serangan ke atas kedutaan dan diplomat merupakan pelanggaran serius terhadap Konvensyen Vienna. Pihak berkuasa Iraq mempunyai tanggungjawab untuk melindungi misi diplomatik dan kakitangan diplomatik.”

  Kementerian Luar Iraq juga mengeluarkan kenyataan mengutuk serangan itu, tanpa menjelaskan bagaimana ia membenarkan pelanggaran itu berlaku atau mengenal pasti siapa yang melakukan serangan itu.

  “Kerajaan Iraq telah mengarahkan pihak berkuasa keselamatan yang berwibawa untuk menjalankan siasatan segera dan mengambil langkah keselamatan yang diperlukan untuk mendedahkan kejadian itu dan mengenal pasti pelaku perbuatan ini dan meminta mereka bertanggungjawab mengikut undang-undang,” Kementerian Luar Negeri berkata.

  Polis Iraq tidak serta-merta mengakui serangan itu. – AP

  Penunjuk perasaan yang berang dengan rancangan pembakaran senaskhah Al-Quran menyerbu kedutaan awal hari ini, memecah masuk ke dalam perkarangan dan menyalakan api kecil. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Tentera Iran keluarkan laporan nahas helikopter Raisi dan delegasinya

  TEHRAN, 24 MEI - Staf Am Angkatan Bersenjata Iran telah mengeluarkan laporan pertama mengenai aspek dan sebab-sebab di sebalik kemalangan helikopter baru-baru ini yang...