Penunjuk perasaan Myanmar terus berhimpun

YANGON, 7 MAC – Ribuan penunjuk perasaan antikudeta mengingkari tindakan keras tentera hari ini, susulan serangan semalam di Yangon yang menyaksikan seorang pegawai daripada parti Aung San Suu Kyi telah dipukul hingga mati manakala yang lain telah ditahan.

Myanmar telah digegarkan oleh pergolakan sejak rampasan 1 Februari yang menyingkirkan pemimpin awam Suu Kyi daripada berkuasa dan mencetuskan bantahan besar-besaran terhadap junta tentera baharu.

Rabu lalu dianggap hari paling menyedihkan dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan sekurang-kurangnya 38 orang terbunuh ketika pasukan keselamatan melepaskan tembakan ke arah orang ramai sehingga menembak beberapa penunjuk perasaan di kepala.

Pejabat hak asasi PBB mengesahkan, sekurang-kurangnya 54 kematian sejak rampasan kuasa biarpun jumlah sebenarnya jauh lebih tinggi, sementara lebih 1,700 individu ditahan.

Pegawai Parti Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD) Soe Win mengesahkan beberapa pegawai ditahan dalam serbuan semalam.

Seorang ketua komuniti yang berkaitan dengan penyingkiran kerajaan NLD, Khin Maung Latt, 58 tahun, telah terbunuh semasa serbuan di perbandaran Pabedan di Yangon, kata Tun Kyi dari Persatuan Bekas Banduan Politik.

“Dia telah dipukul dan dibawa dalam serbuan malam semalam dan kelihatannya dia menjalani siasatan kasar,” ujarnya kepada AFP, menambah mayatnya telah dibawa ke sebuah perkuburan.

Ahli Parlimen NLD, Sithu Maung menyatakan di Facebooknya, pasukan keselamatan semalam turut menjejaki pegawai maklumat parti itu, Maung Maung di rumahnya namun tidak menemuinya.

“Saudara U Maung Maung dipukul polis dan tentera. Dia ditahan dan diseksa disebabkan tiada siapa dapat ditahan,” katanya. – AFP

Penunjuk perasaan ketika menghadiri upacara pengebumian seorang anggota NLD yang ditembak mati di Yangon pada 7 Mac. – AFP