Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Penunjuk perasaan pelajar adakan rusuhan di Greece

  ATHENS, 2 FEB – Polis dan penunjuk perasaan pelajar bertempur di tengah-tengah ibu kota Greece kelmarin selepas perhimpunan menentang rancangan kerajaan membenarkan penswastaan universiti-universiti.

  Penunjuk perasaan di Athens menyerang kepungan polis, membakar tong sampah dan membaling batu ke arah polis rusuhan yang berhampiran dengan parlimen dan kemudian semasa pertempuran di sepanjang jalan sempit di ibu negara. Polis bertindak balas dengan gas pemedih mata dan membuat beberapa tangkapan.

  Kerajaan sayap kanan tengah itu mahu membenarkan universiti yang dikendalikan swasta dalam rang undang-undang yang akan dibincangkan di parlimen bulan ini, dengan alasan bahawa pembaharuan itu akan menghalang individu yang mahir daripada meninggalkan negara dan menjadikan pendidikan tinggi lebih relevan kepada pasaran buruh.

  Tetapi rancangan itu telah mencetuskan beberapa protes, termasuk kempen yang sedang berlangsung untuk menduduki bangunan universiti sebagai protes, yang telah mengganggu kelas dan memaksa beberapa pihak berkuasa akademik untuk menjadualkan semula peperiksaan akan datang.

  Di bandar utara Thessaloniki lewat Khamis, polis disertai pegawai dari unit pasukan khas memasuki kawasan universiti awam bandar itu di mana penunjuk perasaan telah menempati pejabat pengetua.

  Penunjuk perasaan meninggalkan bangunan itu dengan aman, tetapi pergelutan berlaku antara polis dan orang ramai yang berkumpul di luar.

  Perdana Menteri Konservatif, Kyriakos Mitsotakis telah menggesa pentadbir universiti untuk mendapatkan bantuan polis bagi menentang apa yang digambarkannya sebagai ‘tindakan haram’ oleh penunjuk perasaan pelajar.

  “Ia seolah-olah 10 orang berkumpul dan mengambil keputusan untuk merompak kedai runcit di sebelah,” katanya dalam wawancara radio awal minggu ini. – AP

  Pelajar berarak semasa tunjuk perasaan menentang rancangan kerajaan konservatif Greece untuk menghalalkan universiti yang dikendalikan swasta, di Athens pada 1 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...