Penutup mulut gambarkan keresahan wabak, protes HK

HONG KONG – Ketika dunia mula-mula dikejutkan dengan penularan wabak COVID-19, pelbagai perkara yang timbul di kalangan masyarakat.

Sebagai contoh, berikutan dengan ketakutan terhadap penularan virus masyarakat mula melakukan pembelian barangan keperluan secara panik berikutan perintah berkurung, pejabat, sekolah dan gedung membeli belah ditutup, ada yang kehilangan pekerjaan serta terjejas ekonomi dan sebagainya.

Justeru berikutan dengan pelbagai peristiwa yang terjadi itu direkodkan menjadi ristaan pada masa akan datang. Oleh itu, peristiwa-peristiwa itu dirakamkan melalui penggambaran, lukisan dan sebagainya. Sebagaimana dalam salah satu ciptaan Edmond Kok, visualisasi 3D terhadap koronavirus diwujudkan melalui penutup mulut dan hidung. Penutup mulut dan hidung yang lain menggunakan bekas plastik bawa balik untuk mengingatkan orang tentang kos penghantaran makanan berbanding persekitaran.

Reka bentuk beraspirasikan kuil Thailand melambangkan orang yang merindukan tempat percutian kegemaran mereka kerana sekatan perjalanan.

Kok, pelakon dan pereka kostum tidak mempunyai banyak karya teater semasa wabak itu tetapi mendapat peluang kreatif melalui penutup mulut dan hidung yang kini ada di mana-mana. Dia telah membuat lebih daripada 170 penutup mulut dan hidung diilhamkan oleh wabak dan masalah politik Hong Kong. Ia bagaimanapun tidak berkesan sebagai pencegahan penyakit tetapi lebih kepada karya seni yang kreatif.

Variasi rekaan penutup mulut dan hidung yang dibuat oleh pereka kostum teater Hong Kong, Edmond Kok. – AP
Kelihatan Edmond Kok membuat penutup mulut dan hidung di studionya. – AP

Ciptaan Kok juga mengatasi kebimbangan di Hong Kong bahawa China merampas kebebasan yang lebih besar yang dibandingkan dengan penduduk tanah besar.

Di bawah undang-undang keselamatan nasional yang baharu, orang ramai telah ditangkap kerana memperlihatkan atau melaungkan slogan yang dianggap mendukung kebebasan daripada China.

Penutup mulut dan hidung yang dihalang dengan sarung tangan, adalah untuk menggambarkan perjuangan bagi mengekspresikan suara seseorang secara bebas. Kamera keselamatan melambangkan rasa takut akan pengawasan, dan bola mata, rasa takut untuk diawasi atau dipantau.

“Saya benar-benar ingin mendokumentasikan pelbagai perkara yang berlaku dalam kehidupan kita,” katanya.

Setelah wabak itu berakhir, Kok berharap dia dan yang lain akan meninjau kembali pengalaman mereka melalui topengnya. Dia telah menyiarkannya di Instagram dan platform media sosial yang lain. – AP