Penutupan gimnasium jejas ahli bina badan

KAHERAH – Ahli bina badan Mesir merasa kecewa melakukan aktiviti angkat berat di rumah kerana sekatan koronavirus dan tidak sabar untuk kembali melakukan aktiviti harian yang melelahkan di gimnasium mereka, di mana mereka juga mencari nafkah.

Memiliki tubuh badan yang sasa, Mohamed Ali yang menggunakan nama panggilannya Asab, rujukan dalam bahasa Arab untuk uratnya yang mengembang biasanya merupakan seorang pe-raga bina badan yang bersemangat.

Lelaki berusia 33 tahun itu merupakan pelatih peribadi dan peserta veteran dalam beberapa kejuaraan bina badan bersama pasukan kebangsaan Mesir, yang mempunyai sejarah mengumpulkan pingat emas di pentas dunia.

Tetapi ketika media mengunjungi rumahnya yang cerah di sebuah komuniti berpagar kelas atas di timur Kaherah, Asab sambil tersipu-sipu malu mengatakan bahawa dia tidak dalam keadaan baik.

“Saya telah melakukannya sendiri… menggunakan perintah lockdown untuk mula bersaing lagi pada akhir tahun ini, kerana saya mempunyai banyak masa pada ketika ini,” katanya kepada media.

Mohamed Nassim melakukan sesi latihan di taman awam di bandar October di Giza, pinggir ibu kota Mesir. – AFP
Gambar bertarikh 18 Mei 2020, menunjukkan ahli bina badan Mesir dan pemilik gim, Mohamed Ali melakukan latihan di rumahnya. – AFP
Mesir berada di bawah perintah berkurung selama tiga bulan terakhir untuk menghentikan penyebaran novel koronavirus, tetapi jumlah jangkitan terus meningkat. – Agensi
Awal bulan Jun lalu, kerajaan mengatakan gim akan dibuka semula sebahagian, tanpa memberikan petunjuk yang jelas tentang bila waktunya. – Agensi

Mesir berada di bawah perintah berkurung selama tiga bulan terakhir untuk menghalang penyebaran novel koronavirus, tetapi jumlah jangkitan terus meningkat. Negara Afrika Utara, dengan penduduk lebih daripada 100 juta itu, secara rasmi telah mencatat lebih daripada 58,000 kes COVID-19 dan 2,365 kematian.

Gim telah ditutup sebagai sebahagian daripada larangan di seluruh negara, tetapi itu tidak menghalangi Asab untuk menggunakan gimnasium di rumahnya. Dia kembali membentuk fizikal yang kuat melalui latihan yang sangat menjerihkan, dengan harapan dapat bersaing di Mr. Olympia iaitu pertandingan bina badan utama dunia, yang dijadualkan pada bulan Disember di Las Vegas.

Merasakan masalah kewangan

Tetapi lebih daripada aspirasi persaingannya, Asab bimbang tentang perniagaan dan kehidupannya. Pemilik 16 gim di Kaherah itu mengatakan bahawa dia membayar beberapa ratus kakitangan dari duit poketnya sendiri. Mesin berat yang biasanya beroperasi tidak beroperasi selama tiga bulan kerana lokasinya ditutup dari kemudahannya dan memotong satu-satunya sumber pendapatannya.

Awal bulan Jun lalu, kerajaan mengatakan gim akan dibuka semula sebahagian, tanpa memberikan petunjuk yang jelas tentang bila waktunya.

“Kami seperti industri lain termasuklah pelancongan dan restoran yang terjejas 100 peratus,” kata Asab.

“Saya mempunyai seluruh pasukan yang bergantung pada komisen dari keahlian… Saya benar-benar tidak tahu sama ada kita akan dapat meneruskan kehidupan seperti sebelumnya atau tidak,” katanya, dikelilingi oleh dumb-bells di lantai ruang tamu rumahnya.

Mohamed Nassim, seorang warga Syria berusia 33 tahun yang melarikan diri dari negaranya selepas perang pada tahun 2011, juga agak malu untuk mempamerkan ototnya. Dia mengatakan bahawa ketika bertanding, dia menurunkan lemak badannya sebanyak tiga peratus.

“Saya mula memasuki bidang bina badan di Syria sekitar tahun 2003, dan pada awalnya hanya bertambah kerana saya benar-benar kurus,” katanya.

“Kejuaraan pertama yang saya sertai adalah sekitar tahun 2010, dan saya menang pada tahun 2011, menduduki tempat pertama dalam pertandingan kebangsaan tetapi setelah acara itu kami menuju ke Mesir,” tambah Nassim, merujuk pada permulaan perang saudara Syria.

Akaun Facebooknya mempunyai galeri gambar yang mengagumkan tentang dirinya dalam pertandingan wilayah.

“Saya mempunyai rancangan untuk naik ke atas panggung lagi, tetapi semua itu terhenti kerana koronavirus,” katanya kepada media di sebuah taman di Kaherah.

‘Dihapuskan’

Nassim mengatakan dia telah berusaha untuk tetap menjaga bentuk badannya “menggunakan dumb-bells di rumah dan mempertahankan bentuk fizikal yang telah dibina selama bertahun-tahun.”

Beberapa juara pembina badan Mesir seperti Big Ramy dipuji oleh Arnold Schwarzenegger yang telah berubah menjadi selebriti media sosial, menuju ke luar negara untuk bersaing secara profesional atau bahkan berkecimpung dalam bidang lakonan.

Tetapi Nassim telah mengembangkan matlamat jangka pendek yang lebih sederhana sejak karier bina badannya meraih kejayaan. Dia berminat untuk kembali menjadi pelatih peribadi secara langsung di francais tempatannya di World Gym, pusat kecergasan raksasa Amerika, di mana dia biasa melatih pembina badan dan mereka yang ingin tetap menjaga bentuk badan.

“Penutupan itu benar-benar mempengaruhi kami daripada segi kewangan dan psikologi,” katanya.

“Saya benar-benar tidak dapat menerima alasan untuk gim ditutup kerana ia (bersenam) sebenarnya baik untuk kekebalan orang selagi mereka mengambil semua langkah berjaga-jaga yang diperlukan.”

Rakannya, Mostafa al-Rouby, juga pemilik gim Kaherah dan pembina badan, berkongsi kekecewaan yang sama, apabila perniagaan lain seperti pusat membeli-belah dibuka.

“Koronavirus telah benar-benar memusnahkan bidang bina badan,” kata pembina badan berusia 27 tahun itu kepada media.

Dia mengatakan bahawa dia masih perlu membayar sewa kerana menunggu lampu hijau dari pihak berkuasa membuka semula gimnya.

“Sekiranya kita benar-benar ingin mengawal penyakit ini maka kita harus membuka dunia kecergasan sehingga orang dapat menjadi sihat,” kata Rouby. – AFP