Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Penutupan lapangan terbang New Caledonia dilanjutkan

  NOUMEA, 24 MEI – Lapangan terbang antarabangsa di ibu kota New Caledonia, Noumea akan kekal ditutup untuk penerbangan komersial sehingga kira-kira jam 9 pagi pada Selasa, kata Charles Roger, pengarah badan yang mengendalikan kemudahan itu kepada AFP.

  Ia akan melanjutkan penutupan kepada hampir dua minggu secara keseluruhan, selepas penerbangan dihentikan pada 15 Mei berikutan rusuhan maut yang tercetus di wilayah Pasifik Perancis itu.

  Berita hari ini keluar ketika Presiden Perancis, Emmanuel Macron memberikan amaran bahawa kepulauan itu tidak boleh menjadi ‘Barat Tidak Bertamadun’ semasa wawancara televisyen dengan media tempatan.

  Perancis telah menghantar kira-kira 3,000 anggota keselamatan ke wilayah itu dalam usaha untuk memulihkan keamanan selepas lebih seminggu rusuhan yang membunuh kira-kira enam orang.

  Macron mempertahankan tindakan tersebut sebagai sesuatu yang diperlukan untuk kembali tenang.

  “Republik mesti memulihkan kuasa. Di Perancis, tidak semua orang mempertahankan diri mereka sendiri,” tambahnya, merujuk kepada kumpulan tempatan yang telah mengatur pertahanan kawasan mereka di tengah kekacauan. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...