Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Penyakit TB kini pembunuh utama dunia

  PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, 9 MEI – Pegawai kanan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan pemimpin industri kesihatan cuba menangani lonjakan tuberkulosis yang membimbangkan, yang kini membunuh lebih ramai orang di seluruh dunia berbanding COVID atau AIDS.

  Antara masalah yang dihadapi adalah bilangan kes tinggi di zon konflik, termasuk Ukraine dan Sudan, di mana sukar untuk menjejaki penghidap penyakit itu dan mendiagnosis penghidap baharu.

  Tuberkulosis ialah pembunuh penyakit berjangkit terbesar di dunia hari ini, meragut nyawa kira-kira 4,400 orang setiap hari, termasuk 700 kanak-kanak, kata Dr Lucica Ditiu, Pengarah Eksekutif Perkongsian Stop TB, sebelum mempersiapkan diri untuk menghadiri mesyuarat peringkat tinggi pada akhir September semasa perhimpunan tahunan pemimpin dunia di Perhimpunan Agung PBB.

  Sebelum COVID, yang seperti TB disebarkan melalui udara, “kami tidak melihat kes TB yang sangat dramatik,” katanya, “tetapi selepas COVID kami melihat sejenis TB yang kami lihat dalam filem di mana orang meludah darah dan mereka amat lemah dan sebagainya.”

  Ditiu berkata kesan ekonomi akibat COVID dan konflik, pertama di Ukraine tetapi kini juga di Sudan, mempunyai ‘impak yang besar’ terhadap usaha untuk merawat penghidap TB dan mendiagnosis kes baharu.

  Ukraine mempunyai bilangan penghidap TB tertinggi di Eropah 34,000 dan juga sejumlah besar pesakit TB yang tidak menerima ubat, katanya pada sidang akhbar minggu lalu. – AP

  Gambar fail menunjukkan seorang ahli keluarga menyelaraskan topeng oksigen seorang pesakit tuberkulosis di hospital TB di Hyderabad, India. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...