Penyelenggaraan sendiri beri kepuasan

Oleh Amri HTZ

Bagi seorang pemilik motosikal, pengetahuan asas menyelenggarakan bahagian enjin merupakan perkara yang perlu dimiliki bagi memastikan ianya sentiasa dalam keadaan baik.

Permasalahan yang timbul kadang-kadang berpunca daripada bahagian yang tidak diselenggarakan mengikut masa dan ini boleh menyebabkan motosikal bermasalah ketika digunakan. Selain menukar minyak enjin, penapis minyak enjin dan penapis gasolin kepada minyak yang baharu, bahagian karburetor iaitu alat mencampur bahan api gasolin dan udara juga perlu dibersihkan.

Sediakan peralatan

Bagi proses menyelenggara karburetor motosikal yang dimiliki ini, beberapa peralatan yang perlu disediakan ialah spanar, pemutar skru bentuk flat dan Phillips, set gasket karburetor, pembersih karburetor, hos minyak, jarum, playar dan berus.

Servis karburetor dengan mudah

Sebelum memulakan langkah membersihkan karburetor motosikal awda, terlebih dahulu bersihkan bahagian luaran keseluruhan ruangan enjin bagi memastikan habuk atau pasir tidak akan memasuki bahagian yang terdedah ketika karburetor dibuka. Gunakan penyahgris bagi memudahkan dan mempercepatkan proses membersihkan keseluruhan ruangan enjin.

Setelah membersihkannya, tanggalkan skru yang terdapat pada karburetor (bersambung dengan intake manifold). Bolt yang terdapat pada bahagian ini pada kebiasaannya terbuat daripada kepala logam berukuran 10mm. Apabila berjaya menanggalkan karburetor, periksa keadaan gasket intake manifold yang bersambung dengan karburetor bagi memastikan ianya dalam keadaan baik (gasket tidak koyak atau pecah). Jika ianya rosak, gantikannya dengan yang baharu kerana ia mampu memberi kesan kepada proses menghidupkan enjin motosikal dan enjin pegun.

Kabel pendikit yang perlu ditanggalkan terlebih dahulu sebelum membolehkan awda mencuci jarum main jet.
Bahagian bawah karburetor yang telah ditanggalkan memperlihatkan keadaan dalaman yang kotor.
Gunakan berus bagi kotoran yang sukar untuk ditanggalkan menggunakan pembersih karburetor.
Perbezaan bentuk main jet dan pilot jet karburetor.
Tempatkan keseluruhan bahagian karburetor di dalam satu tempat bagi memudahkan proses mencuci menggunakan pembersih karburetor.

Karburetor yang telah ditanggalkan setelah melepaskan kabel pendikit akan diurai satu persatu (bahagian dalaman karburetor) dengan memulakan dari bahagian bawah karburetor. Tanggalkan skru bahagian bawah karburetor menggunakan pemutar skru dan perlahan-lahan tanggalkan bahagian tersebut daripada badan utama karburetor.

Setelah bahagian tersebut ditanggalkan, ini akan mendedahkan awda kepada pelampung minyak karburetor yang diperbuat daripada plastik. Periksa bahagian ini dengan memastikan ia dapat digerakkan (ke atas dan bawah). Jika ia tersangkut, lepaskan pin atau shaft pelampung minyak dengan menariknya keluar menggunakan playar.

Lepaskan perlahan-lahan pelampung yang telah berjaya dikeluarkan pin penguncinya dan periksa jarum minyak yang tergantung (tanpa pin) bersama pelampung tersebut. Pelampung minyak yang tidak berfungsi dengan baik (tersangkut) akan menyebabkan minyak daripada tangki motosikal tidak mengalir ke dalam karburetor atau menyebabkan minyak sentiasa keluar daripada bahagian mulut karburetor (overflow).

Selain kepentingan pelampung minyak yang perlu berfungsi dengan baik, main jet dan pilot jet karburetor juga perlu dipastikan tidak dalam keadaan tersumbat. Hal ini juga akan menyebabkan minyak yang dialirkan ke intake manifold tidak dalam keadaan sempurna sekali gus menjadikan motosikal sukar untuk dihidupkan atau enjin mudah mati. Gunakan pemutar skru untuk menanggalkan kedua-dua jet tersebut dengan berhati-hati memandangkan ianya mudah rosak (kepala skru).

Setelah menanggalkannya, periksa lubang main jet (biasanya berbentuk lebih besar tetapi pendek daripada pilot jet) dan jika terdapat sesuatu menghalang lubang tersebut (pasir atau habuk yang membeku) bersihkan lubang tersebut dengan cara menyemburkan pencuci karburetor dan korek menggunakan jarum dengan ukuran sama.

Manakala bagi pilot jet, bahagian yang biasanya lebih cenderung tersumbat berbanding main jet disebabkan lubang yang terdapat padanya lebih kecil. Selain itu perbezaannya juga boleh dilihat pada batangnya (bahagian sisi) yang mempunyai banyak lubang.

Bersihkan keseluruhan lubang yang terdapat padanya menggunakan pembersih karburetor dan jarum bagi memastikan gasolin mampu mengalir dengan sempurna.

Apabila kesemua bahagian-bahagian penting telah dibersihkan, awda boleh meluangkan masa untuk membersihkan bahagian dalamannya menggunakan berus dan pembersih karburetor atau hanya menggunakan gasoline.

Pastikan keseluruhan permukaan tidak terdapat lagi kotoran yang boleh memberi kesan kepada enjin motosikal.

Kesemua bahagian yang telah dibersihkan perlu dikeringkan terlebih dahulu sebelum memasangkan keseluruhan bahagian yang ditanggalkan. Untuk memasangkan bahagian-bahagian karburetor yang ditanggalkan, ulang semula langkah menanggalkan bahagian-bahagian karburetor dari bahagian terakhir.

Untuk gasket karburetor, menggunakan yang lama sudah pasti dibolehkan tetapi pastikan ianya tidak rosak atau bocor yang setentunya menjadikan awda terpaksa memperbaikinya semula. Sebagai langkah berjaga-jaga, gantikan gasket lama kepada yang baharu bagi memastikan karburetor mampu menampung gasolin tanpa kebocoran sekali gus menghindar bahaya disebabkan keadaan enjin panas dan gasolin yang bocor daripada karburetor boleh mencetuskan kebakaran.

Siap memasangkan karburetor kembali pada intake manifold, buka semula injap minyak yang telah ditutup untuk membenarkan gasolin mengalir ke karburetor.

Jika enjin motosikal berjaya dihidupkan dan idle dalam keadaan baik (rpm tidak tinggi atau enjin tidak mati ketika pendikit dilepaskan) ini menunjukkan awda berjaya menyelenggara karburetor motosikal sendiri tanpa perlu membawanya ke bengkel yang setentunya menelan kos yang agak mahal berbanding tugas yang perlu dilakukan.